Married at First Sight: ‘Dit is gewoon een lulverhaal’

Veronica Superguide’s online eindredacteur Robin Heerkens zit al jaren in een vaste relatie en mag eigenlijk helemaal geen mening hebben over moedige singles die zichzelf in de dating-game storten. Toch deelt hij in deze wekelijkse terugblikcolumn zijn ongezouten mening over de kandidaten van RTL 4-hit Married at First Sight.

Let op: dit artikel bevat spoilers voor de achttiende en negentiende aflevering van MAFS.

Married at First Sight
© RTL

Married at First Sight en ik zijn inmiddels aanbeland in hevige knipperlichtfase. Na mijn liefdesverklaring aan het programma vorige week, schakel ik nu een hoognodige relatiepauze in. Wat héb ik me zitten ergeren deze week.

Liefdesdeceptie

Ik begin meteen met een deceptie, die even tussen neus en lippen door rauw op ons dak viel: “Of ik nu al kan zeggen: ‘Ik ben verliefd’?”, vroeg Richelle zich hardop af. Nou? “Dat vind ik gewoon heel lastig”, antwoordde ze tot mijn grote verbazing. Voor het eerst krijg ik toch wat twijfels bij deze match. Dé match van het seizoen. Zo zat het al die tijd in mijn hoofd: waarschijnlijk flopt het bij iedereen, maar dan hebben we tenminste Maarten en Richelle nog. Die twee zijn toch helemaal hoteldebotel op elkaar? Richelle blijkbaar (nog) niet. Het zette meteen de toon voor twee redelijk bizarre afleveringen waar ik nog steeds van moet bijkomen.

‘Stuitend’

Ten eerste: de onduidelijkheid in het programma, die er helaas wel vaker omheen hangt, vind ik vrij stuitend worden. En dan doel ik op de vaagheid rondom Loes bij het koppelsweekend. Die kwam nogal pijnlijk tot uiting bij het stijldansen, waar Wichian natuurlijk niet bij kon zijn omdat Loes haar spullen al had gepakt. “We balen ervan dat zij er niet bij zijn”, zei expert Patrick op een toon alsof Loes er zelf iets aan kon doen dat ze knallende koppijn had. “We krijgen eigenlijk maar heel weinig van hen te zien. Wat zij vergeten, met name Loes: onderdeel van dit experiment is beleving delen met de andere koppels. Zien hoe het met de andere koppels gaat”, ging hij verder. “En zij trekt zich volledig terug uit dit proces.” Ja, ho eens even: ziek is ziek. Als iemand zich misselijk voelt en het niet trekt om een weekend door te brengen met camera’s op je snufferd en een groepje (vrij) onbekenden, is dat toch niet haar eigen schuld? Door Patricks woorden en de hele vibe eromheen, lijkt het alsof Loes een beetje met de pet naar dat hele experiment gooit.

‘Maak duidelijk hoe het écht zit’

Best wel naar. Maak als programmamakers gewoon duidelijk hoe het écht zit. Laat het niet zo vaag in het midden hangen. Want je weet dondersgoed dat er al een horde haters klaarstaat die Loes nu volop gaat afbranden terwijl ze misschien wel oprecht ziek was. Loes en Wichian vertellen ondertussen steeds dat het wel goed zit tussen hen. En hoe graag ik ze ook wil geloven, zie ik het gewoon niet. Oké, ze gaven elkaar voor het eerst op beeld een kusje op de mond, maar aan alle kanten druipt er toch een soort afstand vanaf. Niet dat de match onlogisch voelt, helemaal niet zelfs. Maar ik zie het eerder als een beste vrienden-situatie. In de promo voor de een na laatste aflevering barst expert Eveline tijdens het eindgesprek met Loes en Wichian in tranen uit. Krijgen we hier een grote liefdestwist te zien? Ik snak er écht naar.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Loes en Wichian in Married at First Sight
© RTL

Martijn en Nicole

Ten tweede: wat deden Martijn en Nicole in godsnaam op dit koppelsweekend? In een eerdere column sprak ik al mijn verbazing uit over die scènes na de huwelijksreis. We zagen de twee toch weer even opduiken en hoorden helemaal niets nieuws. Totaal onnodig. Deze match is mislukt. Geef dat gewoon toe. De enige reden om deze twee nog een keer (letterlijk) de groep in te gooien: het levert spectaculaire tv op. Drama. Een boel ophef. Gedoe, eigenlijk. En ook nu voegden Martijn en Nicol helemaal niets toe. Ja, oké: meer drama, dát voegden ze toe. Maar dat vind ik allesbehalve een toevoeging.

‘Arme Stephan’

Deze keer had hun overbodige aanwezigheid ook nog eens vrij negatieve impact op de huidige deelnemers. Je weet wel: kandidaten die elkaar niet met wijn te lijf gaan. Arme Stephan vond Martijn meteen een héle heftige, zelfs een soort bedreigende factor binnen de groep en ik vond het knap dat hij dat zo snel inzag. Stephan kon er de woorden niet voor vinden, waarom zo’n man als Martijn hem een ontzettend naar gevoel gaf. Toch kan ik me er wel iets bij voorstellen. Het spat er aan alle kanten vanaf dat dit twee totaal verschillende persoonlijkheden zijn. Gevolg is wel dat Stephan zich helemaal terugtrok en een nare avond had. Misschien een idee: zorg gewoon goed voor de kandidaten die wél oprecht te werk gaan en laat dit soort mensen niet steeds tot in den treure opdraven.

Een zwaar overschat koppelsweekend

Ten derde: stop met het geforceerd gewichtig maken van zo’n koppelsweekend. Expert Patrick – ja, ik kom toch nog een keer op hem terug – probeert het te spinnen alsof het van levensbelang is voor het experiment dat de kandidaten allemaal bij elkaar komen. Mét camera’s. Én feestjes waar de nodige alochol wordt genuttigd. Dat is gewoon een lulverhaal. Iedereen samengooien levert gewoon veel tv-spektakel en drama op, zeker omdat iedereen vast supermoe is en veel stress ervaart. Zet er dan óók nog Martijn en Nicole bij en het drama is compleet.

Lekker doorzichtig allemaal, want laten we eerlijk zijn: niemand miste dat koppelsweekend in al die jaren dat het er nog niet in zat. En nu doen de experts opeens alsof het een essentieel onderdeel van het experiment is. Kandidaten kunnen ook lekker appen of zelf afspreken met elkaar. Zonder camera’s. Ze hebben het programma niet nodig om erachter te komen of ze beter of slechter gaan dan hun collega-kandidaten.

Laat die eindgesprekken maar komen. Als er nog een happy ending tussenzit, ben ik bereid de relatiepauze weer op te heffen!

Married At First Sight zie je elke dinsdag en woensdag om 20.30 uur op RTL 4. Een aflevering vooruitkijken doe je op Videoland.

Niets missen? Check hier onze Married at First Sight-overzichtspagina met het laatste nieuws én meerNeem ook een kijkje op onze MAFS-Facebookgroep om mee te praten over de laatste ontwikkelingen.