• Married at First Sight
  • Opinie

Married at First Sight: 'De makers moeten hier meteen ingrijpen'

Veronica Superguide’s online eindredacteur Robin Heerkens zit al jaren in een vaste relatie en mag eigenlijk helemaal geen mening hebben over moedige singles die zichzelf in de dating-game storten. Toch deelt hij in deze wekelijkse terugblikcolumn zijn ongezouten mening over de kandidaten van RTL 4-hit Married at First Sight.

Let op: dit artikel bevat spoilers voor de vierde en vijfde aflevering van MAFS.

Wichian en Loes in Married at First Sight

Een hele fijne geruststelling om mee af te trappen: de meest besproken MAFS-mensen Martijn en Nicole maken hun party people-imago ook deze week weer volledig waar. Zo zitten ze in de vroege ochtend op het vliegveld al aan de zuip. Ondertussen denk ik alleen maar aan de – benevelde – tikkende tijdbom die boven deze twee hangt. Zo zien we in aflevering vier wéér die promo waarin we het gierend mis zien gaan tussen Nicole en Martijn dus ik zit nogal nerveus naar die ‘leuke’ scénes te kijken. Proosten op het vliegveld, kusjes, een hand zwoel op het been van de ander – het zal allemaal wel, maar het naderende kantelpunt vraagt ál mijn aandacht. Wanneer zou het misgaan? En waarom? Dat Martijn twijfelt aan de rijvaardigheden van Nicole – die, en dat benadruk ik nog maar een keer, een rij-instructeur is (!) – was misschien het eerste teken.

'De champagne ging open'

In de montagekamer van MAFS trokken de makers vast een champagnefles open. Met pareltjes van teksten als “dat je geen ruzie hebt en dat het gezellig is” en “misschien vechten we elkaar de tent uit” van Nicole, toen de twee nog liefdevol naast elkaar op een balkonnetje stonden, hadden ze natuurlijk tv-goud in handen. Het past allemaal precies in het pad dat de makers al vanaf aflevering één bewandelen: langzaam opbouwen naar die donderwolken. En die pakten zich deze week samen boven onze party animals. Het knetterde flink tussen Nicole en Martijn. Zij kon het niet handelen dat hij riep dat ze hem steeds op dingetjes wijst. En hij kon er eigenlijk ook niet mee omgaan want een voorbeeld geven van dat terechtwijzen? Dat was knap lastig voor Martijn. Het resultaat: ongemak en ergernis alom.

Martijn en Nicole in Married at First Sight
© RTL

Een typisch getrouwd stel

Ik vind het knap hoe twee mensen die elkaar pas een paar dagen kennen (ook al moeten ze elkaar toch al eens ontmoet hebben), nú al als een typisch getrouwd stel zitten te steggelen. Het lijken wel van die mensen die elkaar al jaren kennen, geen gespreksstof meer hebben als ze met zijn tweeën uit eten gaan en dan maar gaan kibbelen uit pure irritatie naar de ander toe – dát is wat ik me voorstel bij een kwakkelend getrouwd stel. Niet twee vlotte volwassenen die het aandurfden om zo’n tv-liefdesexperiment aan te gaan. “Ik vind het juist leuk dat het nu gebeurt”, zei Martijn over hun gekibbel. Want: daar is deze periode toch voor, zo maakte hij zichzelf wijs. En ja, daar zit zeker wat in. Ze leren elkaar érg goed kennen. Te goed, misschien. Want als het nu al om zoiets kleins gaat klappen – met nog meer onheil op komst, aan de promo te zien – vraag ik me oprecht af of deze twee wel door moeten gaan. Wat als er écht iets aan de hand is? Hoe reageren ze dan?

Expert op huwelijksreis

Nieuw dit seizoen: de MAFS-experts gaan mee op huwelijksreis. Nou, komt dat even goed uit! De makers moeten hier meteen ingrijpen want dit dreigt helemaal uit de hand te lopen. Boek een kamer naast die van Martijn en Nicole voor seksuoloog Eveline en gedragsbioloog Patrick. Sluit het hotel hermetisch af. Iedereen mag er pas uitkomen als er géén verwijten meer over en weer vliegen. En dan kunnen de experts meteen uitleggen waarom deze match nu eigenlijk gemaakt is. Dat korte uitlegje aan die tafel met de andere matchmakers voelt voor mij écht te miniem, zeker bij deze twee. Iedereen kan toch zien dat ze te veel op elkaar lijken? Als hier niet snel een expert tussenkomt, verwacht ik weer zo’n nare Jan en Birgitte-situatie, waar er elk seizoen wel een paar van tussen zitten. Dat suddert en ettert altijd veel te lang door met als resultaat een pijnlijk ongemakkelijke afloop vol verwijten. Het tv-format – er moet en zal een samenwoonperiode en een eindgesprek plaatsvinden – zit die mensen dan echt in de weg, voor mijn gevoel. In godsnaam: trek de huwelijkspleister er in één keer af. Dat scheelt weer ongemak-tv. Aan het einde van de streep kijk ik toch liever naar mensen die wél lekker gaan en daar is dan meer tijd voor.

WIlfred en François in Married at First Sight
© RTL

Onder de indruk

Bij het jonge koppel Maarten en Richelle ging het ondertussen stukken beter. Waar ik deze twee vorige week nog niet echt kon peilen, gaat dat deze keer wél. Maarten kon zijn tong haast van de grond rapen zo onder de indruk was-ie van de prachtige Richelle. Het was best schattig om te zien dat-ie zijn enthousiasme er meteen uitgooide. Dat maakt hem nog een stukje sympathieker. Ook Richelle zat lekker in de wedstrijd. Ze glimlachte de hele bruiloft lang. Dit huwelijk zie ik nog wel even overleven. Precies dat gevoel krijg ik bij François en Wilfred. De twee raken elkaar liefdevol aan, voelen zich zichtbaar comfortabel in het aura van de ander en ogen echt als een verliefd koppeltje op Sint Maarten. Nu ga ik toch even de negative Nancy uithangen: mijn gut-feeling zegt dat er uiteindelijk toch geen stomende seksuele spanning in de lucht hangt, maar dat ze met name een vriendschappelijke relatie hebben. Hoe erg is dat? Nou, in het geval van MAFS zou het een meevaller zijn. Een huwelijk dat zónder ruzie strandt, is pure winst.

Wichian en Loes in Married at First Sight
© RTL

Wichian en Loes

Het nieuwste koppel Wichian en Loes kreeg lekker veel screentime. Deze twee vullen elkaar enorm aan, was eigenlijk het eerste dat me te binnen schoot. Juf Loes zoekt blijkbaar stabiliteit, want daar hamerde expert Patrick enorm op, terwijl militair Wichian zo’n creatieve jonge vrouw misschien juist kan gebruiken om zijn gestructureerde leven wat meer, euh... spicy te maken? Hun eerste kennismaking verliep vrolijk, niet-ongemakkelijk en zelfs een tikkie hoopgevend! Wat bij mij vooral bleef hangen, was hoe lief, teder en emotioneel beide families zich opstelden. Je ziet gewoon hoeveel ze allemaal om elkaar geven. Er knalde één grote bonk liefde mijn huiskamer in en dat spoelt toch een beetje het liefdeloze van Martijn en Nicole weg.

Baksteen

Ik kan het toch niet laten om nog even dat cadeau van Loes in de groep te gooien. Eerlijk is eerlijk: ik zou ook niet weten hoe je iemand die je niet kent toch een leuk, origineel cadeautje zou kunnen geven. Loes, die ten tijde van de opnames een huis verbouwde (handig om te weten voor de ‘grap’-context), deed toch een dappere poging. Met de nadruk op poging. Ze stuurde Wichian bij het trouwpakken-uitzoeken een... baksteen. Want ze gaat haar ‘steentje bijdragen’ aan het huwelijk zodat ze ‘als een baksteen voor elkaar gaan vallen’. Hopelijk heeft Wichian geen hart van steen en kan hij door een... ‘bijzonder’ gevoel voor humor heen kijken. Anders gaat dit huwelijk zinken als een baksteen.  En laat hij haar als een – jawel – baksteen vallen.

Nu jij weer, Loes!

Married at First Sight is elke dinsdag en woensdag om 20.30 uur te zien op RTL 4.

Niets missen? Check hier onze Married at First Sight-overzichtspagina met het laatste nieuws én meerNeem ook een kijkje op onze MAFS-Facebookgroep om mee te praten over de laatste ontwikkelingen. Married at First Sight is elke dinsdag en woensdag om 20.30 uur te zien op RTL 4. Vooruitkijken kan via Videoland!