Makers Redbad boos om strenge filmkeuring

Veronica Superguide logo
Makers Redbad boos om strenge filmkeuring

Makers Redbad boos om strenge filmkeuring

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Het zit de makers van de Nederlandse spektakelfilm Redbad niet mee; eerst wilde facebook de trailer van de film in de ban doen, en nu heeft de film een Kijkwijzer voor 16 jaar en ouder opgeplakt gekregen. Dit zou betekenen dat niemand van 15 jaar of jonger de film in de bioscoop mag zien. Hierop hebben de makers gevraagd om een versoepeling van de Kijkwijzerregels.

Bloedbad

De trailer beloofde al dat Redbad inderdaad een rood bad wordt, een bad van bloed welteverstaan. Na het zien van de film lijkt de kijkwijzercommissie tot dezelfde conclusie te zijn gekomen, getuige de kijkwijzer voor 16 jaar en ouder die het historische epos heeft gekregen. En daar zijn de producenten dus niet blij mee.
Makers Redbad boos om strenge filmkeuring

Verouderde regels

Producent Klaas de Jong en distributeur Splendid Film hebben te kennen gegeven dat zij vinden dat de Kijkwijzerregels moeten worden aangepast. Bij films voor 12 jaar en ouder mogen jongere kijkers gewoon mee naar binnen onder begeleiding van een volwassene. Bij films voor 16 jaar en ouder mag er echter niemand onder de 16 de zaal in: “De vraag luidt of die regels niet verouderd zijn en dienen te worden bijgesteld. Ouders weten het best wat hun kinderen wel en niet aankunnen”.

De makers van Redbad vinden dat jongeren onder de 16 jaar ook de film moeten kunnen zien, onder begeleiding van een volwassene: “Dezelfde regeling die nu ook voor de 12 jaar-keuring geldt, kinderen jonger dan 12 mogen onder begeleiding van een volwassene naar de film”.

Snel besluit

De Kijkwijzercommissie zal snel een besluit moeten nemen want de film verschijnt binnen twee weken al in de bioscopen. De landelijke première is op zaterdag 23 juni in Leeuwarden, daarna komen er op verschillende plaatsen voorvertoningen, onder meer op 26 juni in Eindhoven. Vanaf donderdag 28 juni is de film in het hele land te zien.

Redbad is een historisch epos van regisseur Roel Reiné (bekend van Michiel de Ruyter) met Gijs Naber als de Friese held Radboud, die het met hulp van de Vikingen opneemt tegen de christenen. Ook de Amerikaanse acteur Jonathan Banks, bekend als Mike Ehrmantraut uit Breaking Bad en Better Call Saul, heeft een grote rol in de film. Daarnaast zijn onder meer Lisa Smit, Egbert Jan Weeber, Loes Haverkort en Derek de Lint in de film te zien.

Lees verder