Ondanks zijn naam spreekt Willem Dafoe geen woord Nederlands! Dat kwam hem duur te staan.

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Ondanks zijn naam spreekt Willem Dafoe geen woord Nederlands! Dat kwam hem duur te staan.

LOL! Willem Dafoe ontslagen vanwege zijn slechte Nederlands

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Stefan Keerssemeeckers

Hollywood verblijdt vele mensen met prachtige films, maar het is soms ook een bizar wereldje. De carrière van Willem Dafoe werd bijna in de kiem gesmoord omdat hij… geen Nederlands sprak!?

Willem Dafoe is tegenwoordig een gevierd acteur dankzij zijn rollen in o.a. Platoon, The Boondock Saints, Spider-Man en The Florida Project. Toen Dafoe net begon als acteur werd hij door de regisseur van Heaven’s Gate ontslagen. De reden: Willem bleek geen Nederlands te spreken. Wat?

Vanity Fair interviewde de acteur over zijn carrière, die begon met een valse start. Regisseur Michael Cimino (The Deer Hunter) zocht voor zijn groots opgezette western Heaven’s Gate acteurs die er ‘buitenlands uit zagen’, en in een andere taal konden acteren.

Een vriend van Dafoe schreef een speech in het Nederlands fonetisch op, zodat de Amerikaan hem uit zijn hoofd kon leren. Cimino was behoorlijk onder de indruk en nam Dafoe aan. Toen de regisseur hem vroeg om een scène te improviseren antwoordde de acteur stomverbaasd: “Ja, maar ik kan toch niet echt Nederlands?”

Willem, Willem, Willem…

Geërgerd verplaatste de regisseur Dafoe’s personage, zodat hij midden in een groep met mensen kwam te staan. Een collega vertelde Dafoe een grapje en toen de regisseur de acteur hoorde gniffelen kon hij direct zijn biezen pakken.

Uiteindelijk zit hij nog wel héél eventjes in Heaven’s Gate; de megaflop die jaren later pas werd herontdekt. Na deze valse start zou Dafoe pas in 1982 weer een hoofdrol krijgen: de biker Vance in de dramafilm Loveless. De rest van de video is trouwens ook het kijken waard!

In 2018 werd het cirkeltje weer rond toen hij de Nederlandse Vincent van Gogh speelde in At Eternity’s Gate!

Uiteindelijk is het met Willem dus toch nog goedgekomen! Begin volgend jaar is hij in de creepy horrorfilm The Lighthouse te zien, samen met Robert Pattinson.

Lees verder