Leo Blokhuis: 'Matthijs van Nieuwkerk krijgt dingen voor elkaar die ik niet voor elkaar krijg'

Door Redactie
Leo Blokhuis

Aretha Franklin, Black Sabbath, Glen Campbell, Kate Bush, Rod McKuen, MC5, Sam Cooke, The Pogues, Run DMC, David Bowie, The Outsiders, INXS, Parliament Funkadelic, Emerson Lake & Palmer... Als je die volstrekt uiteenlopende acts achter elkaar op de buis ziet, wéét je dat je naar De Nacht van de Popmuziek zit te kijken. Dat 'feestje voor muziekfans' viert nu zélf een feestje.

Tekst: Thom Arisman

Don Leo Blokhuis, gefeliciteerd met het jubileum! Hoe is De Nacht van de Popmuziek vijftien jaar geleden ontstaan?

“Voor Top 2000 à Go-Go gingen we elk jaar uitgebreid de archieven in. Soms vonden we iets fantastisch, maar daar konden we dan maximaal 40 seconden van laten zien, zoals een verloren gewaand optreden van Aretha Franklin in het Concertgebouw. Dat was zo bijzonder. Maar op tv worden bijna nooit hele nummers afgespeeld. Om al die mooie fragmenten toch een plek te kunnen geven, maakten we een apart en ongedwongen programma: De Nacht van de Popmuziek.”

Tekst gaat verder na de Instagram-post

En die plek vonden jullie midden in de nacht?

“Ja, ’s nachts werkt het beter. Dan heb je rust. Kijkers zakken onderuit, hoeven niks meer. Je kunt naar bed gaan, maar ook nog even blijven hangen. En elke keer denk je: nog even de volgende zien, misschien is die nóg leuker. Je hebt het gevoel dat de nacht zijn armen om je heen slaat. We zijn nu even met elkaar. Dit is onze tijd. Een nachtprogramma maken is heel comfortabel. Je weet dat je nooit de hoogste kijkcijfers haalt. Maar de kijkers díe je hebt, hebben er echt voor gekozen. Dat vind ik er heel leuk aan.”

En wat vinden jij en Matthijs van het interactieve van de uitzending?

“Hoe meer dat kan, hoe leuker wij het vinden. Het probleem van de verzoekjes is alleen dat er een enorm archief achter zit. We kunnen vrij snel vinden wat iemand vraagt, maar dan moet er nog een snelle kwaliteitscheck overheen. We hebben ook weleens een verzoekje ingestart dat er heel gruizig uitzag. Soms zeggen mensen: ‘Hoe moeilijk kan het zijn? Het staat in jullie lijst, verdorie.’ Maar het gaat om duizenden nummers; we kunnen dat onmogelijk allemaal van tevoren checken. Dat maakt het spannend. Maar hoe meer we tegemoet kunnen komen aan wat mensen graag zien, hoe leuker wij het vinden.”

Maar dat betekent dan ook dat je zelf minder mag kiezen.

“We hebben natuurlijk altijd fragmenten die we zelf graag willen laten zien. Dit jaar is dat zeker iets van Kate Bush, want laten we wel zijn: het was het jaar van Kate Bush. Verder zijn we altijd op zoek naar balans. Na zes rocknummers van mannen, mis je toch een vrouw, singer-songwriter of soulplaat. We willen een mooie mix van zoveel mogelijk muziek. Maar nee, we zijn nooit teleurgesteld omdat we te veel de wil van de kijker hebben gevolgd en te weinig die van onszelf.”

Is De Nacht van de Popmuziek een soort voorzetje voor de Top 2000?

“Jawel, maar je doet zo’n nacht ook niet in juli, want dan willen mensen lekker buiten zitten. Plus, november en december zijn gewoon de maanden waarin de Top 2000 een begrip is, waarin we er hardop over praten. Alhoewel ik er zelf, eerlijk gezegd, dit jaar al in mei mee ben begonnen. Als het dan kerst is, ben ik klaar met de Top 2000, terwijl hij dan eigenlijk nog moet beginnen.”

Ben je er dan ook niet figuurlijk een beetje klaar mee?

(Lacht) “Dat valt best mee! Het is natuurlijk een heel vrolijk ding om aan te werken. Ik word het nooit écht zat. Ik werk er lang aan, maar het komt daarna in drie dagen bij elkaar en dan – pang! – is het ineens afgelopen. Het terugkijken heeft ook iets van verwerken. En de Top 2000 op de radio vind ik een heel gezellig programma om aan te hebben in de auto of thuis, maar ik ben niet zo’n diehard 24/7 luisteraar.”

Tekst gaat verder na de Instagram-post

Hoe zijn de rollen verdeeld tussen jou en Matthijs in De Nacht van de Popmuziek?

“Eigenlijk hetzelfde als in Top 2000 à Go-Go. Matthijs is echt de presentator. Hij weet veel over muziek, maar zijn taak is vooral om het programma op gang te houden, dus details en feitjes laat hij graag aan mij over. En op mijn beurt hoef ík niet te denken: hop, hop, door! Ik kan juist degene zijn die de boel ophoudt, en dan laat ik me graag interrumperen door Matthijs.” 

Zeg eens eerlijk: heb jij De Nacht van de Popmuziek te danken aan Matthijs?

“Laten we wel wezen: Matthijs krijgt dingen voor elkaar die ik niet voor elkaar krijg. Maar er is ook een aantal programma’s dat ik heb gemaakt, waar Matthijs helemaal niets mee te maken heeft. Dus het kán wel, maar eerlijk is eerlijk: het enige wat ik van de Publieke Omroep mag doen zijn programma’s waar Top 2000 voor staat. Soms lukt het me om een ander muziekprogramma te maken, maar als je Matthijs erbij hebt, is het echt makkelijker. Ik vind het te gek wat hij bijvoorbeeld met Chansons! doet. Maar dat soort dingen krijg ik er gewoon niet door. En ik snáp ook dat ze Matthijs erbij willen. Hij heeft een fijne energie en ik werk graag met hem. Maar er is zeker een muzikaal leven zonder Matthijs.”

Wat betekent muziek voor jou?

“Toen ik popmuziek ontdekte op mijn dertiende, ontdekte ik een wereld die echt bij mij hoorde. Ik ben een domineeszoon, dus ik hoorde daarvoor vooral kerkmuziek en klassieke muziek. Hoewel die muziek ook bij mij hoorde, zei het weinig over waar ik was in mijn leven. De ontdekking van popmuziek was echt een eureka-moment: dit gaat over mij! Dat gevoel is nooit weggegaan. Popmuziek kan alle grote en kleinere momenten in je leven steeds weer ondersteunen, maar soms werkt het ook de andere kant op. Dan voert muziek je ergens heen. Dat vind ik fantastisch aan muziek.”

Je ziet De Nacht van de Popmuziek op 12 november op NPO3, vanaf 23.00 uur.

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!