Legendarische komiek Jerry Lewis overleden

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Legendarische komiek Jerry Lewis overleden

Legendarische komiek Jerry Lewis overleden

|
|

Laatste update:

In Las Vegas is de Amerikaanse komiek Jerry Lewis op 91-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie gisteravond bekendgemaakt.

Verzoening

Lewis werd vlak na de oorlog bekend als komiek. In 1946 ging hij samenwerken met zanger Dean Martin. Het duo speelde in klassieke komedies als That’s My Boy (1951) en The Stooge (1953). In 1956 ging het populaire duo uit elkaar, omdat Dean niet tevreden was met zijn rollen in de films. Twintig jaar later kwam de verzoening en traden ze samen op tijdens een televisie-uitzending.

Comeback

Als acteur had Lewis vooral in de jaren vijftig grote successen met onder meer Cinderfella en The Bellboy. Als regisseur had hij succes met de film The Nutty Professor uit 1963, die in de jaren negentig opnieuw werd gemaakt met Eddie Murphy in de hoofdrol. Begin jaren tachtig maakte Lewis een redelijk succesvolle comeback op het witte doek met de zwarte komedie The King of Comedy van Martin Scorsese.

Nobelprijs

Lewis was een van de populairste komieken van zijn generatie. Niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in Frankrijk. Daar werd hij benoemd tot Ridder in het Franse Legioen van Eer en in 2006 werd hij bevorderd tot Commandeur. In 1977 werd hij genomineerd voor de Nobelprijs vanwege zijn vele werkzaamheden voor liefdadige instellingen.

Lees verder