KWF wil einde aan roken op Netflix

Veronica Superguide logo
KWF wil einde aan roken op Netflix

KWF wil einde aan roken op Netflix

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

KWF Kankerbestrijding is ongelukkig met het roken van sigaretten in talloze grote Netflix-series. Dat meldt woordvoerder Mischa Stubenitsky in reactie op een onderzoek van de Stenden Hogeschool Leeuwarden. Hieruit blijkt dat in ‘moderne’ series van streamingdienst Netflix bovengemiddeld veel wordt gerookt.

House of Cards

Per aflevering vonden er gemiddeld drie rookincidenten plaats, ontdekten de studenten. Het gaat om series als House of Cards, Californication, Homeland, Orange is the New Black en Sons of Anarchy. “Zien roken doet roken, dat blijkt uit alle onderzoeken”, stelt Stubenitsky in dagblad Metro. “Tabaksreclame op televisie is bij wet verboden. Maar bij televisieseries ligt dat natuurlijk lastiger. Al geldt hier natuurlijk hetzelfde principe dat jongeren die in series zien dat er wordt gerookt, sneller op het idee komen zelf een sigaret op te steken.”

Het onderzoek richtte zich overigens niet op series die zich in de jaren vijftig of zestig afspelen, zoals Mad Men en The Crown. In die periode was roken salonfähig en werd het soms zelfs door artsen voorgeschreven ter ontspanning, stellen de Friese studenten.

Lees verder