• TV
  • Brandende Vraag

Kun je in hoger beroep tegen Mr. Frank Visser?

Frank Visser

Mr. Frank Visser ontfermt zich over de meest bizarre zaken en wij smullen heerlijk met hem mee. “Dit is mijn zaak, dit is mijn beslissing”, zingen we in koor mee, maar kun je eigenlijk in hoger beroep tegen zijn ‘uitspraak’? Wij zochten het uit!

 

Is hij wel een echte rechter?

Ja, Frank is een echte rechter. Hij heeft zijn papiertje weten te behalen als meester in rechten. De toga en de hamer zijn dus geen verkleedpak. Voordat Frank op tv kwam had hij al een behoorlijk indrukwekkend cv opgebouwd

 

Bindend advies

De uitspraak die Frank doet in Mr. Frank Visser doet Uitspraak is anders dan een rechter in de rechtszaal doet: op tv gaat het om een zogenoemd bindend advies. Dit is een overeenkomst tussen twee (of meerdere) partijen die een conflict hebben. Beide partijen moeten akkoord gaan met het feit dat een derde partij, in dit geval Frank, de ruzie gaat oplossen. Zijn uiteindelijke advies is daardoor wél rechtsgeldig, maar het is geen vonnis. Een vonnis heeft namelijk een executoriale titel. 

 

Akkoord

Bij een bindend advies is een hoger beroep zoals wij dat kennen niet mogelijk. Mochten de partijen het écht niet eens zijn met de definitieve ‘uitspraak’ van de meester dan kunnen ze alleen in ‘hoger beroep' gaan als ze naar een rechter stappen. Deze rechter kan het bindende advies opschorten. Dat heeft advocatenbureau AMS uitgezocht. Houd in je achterhoofd dat dit niet zomaar gebeurt, want alleen in heel uitzonderlijke gevallen zal de rechtbank een bindend advies vernietigen. Beide partijen zijn ten slotte akkoord gegaan om een derde partij de ruzie te laten oplossen…

Voorwaarden

Kun je dan altijd zomaar even naar de échte rechter stappen als Mr. Frank Vissers advies je niet bevalt? Nee, dat gaat zeker niet altijd op. Advocatenbureau AMS legt uit dat daar wel twee voorwaarden aan verbonden zijn. De echte rechter kan eventueel overgaan tot een vernietiging van het advies “als (a) het bindend advies binnen twee maanden na verzending daarvan aan de rechter is voorgelegd en (b) als verbondenheid aan het bindend advies naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar zou zijn”. 

 

Tot zover deze uitleg, daar moet u het mee doen. Check ook vooral de 11 belachelijkste momenten met Frank Visser om even af te koelen na al die uitleg.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.