Krijgt Dungeons & Dragons met Honor Among Thieves eindelijk een goede film?

Goede Dungeons & Dragons-films, die zijn er nog niet. En dat terwijl het rollenspel zich daarop papier wel uitstekend voor leent. Met Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves wordt opnieuw een poging gewaagd. Gelukkig lijkt de tijd nu eindelijk rijp te zijn.

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves
© Aidan Monaghan

Door de jaren heen zag je Dungeons and Dragons, afgekort als D&D of DnD, regelmatig voorbijkomen in populaire films en series. Toch bleef het beeld dat het grote publiek van het rollenspel had onveranderd: D&D was voor geeks. Daar konden series als That '70s Show en The Big Bang Theory niets aan veranderen. Sterker nog: door de manier waarop het spel in die series werd afgebeeld – als een allesbehalve coole hobby –, werd het idee dat D&D voor geeks was alleen maar versterkt.

We schrijven echter bewust ‘was’, want sinds een paar jaar wint het rollenspel aan mainstream-populariteit. En dat is best opvallend voor een spel uit 1974. De grote vraag is daarom: waarom nu?

Geeks zijn cool

De voor de hand liggende verklaring is Stranger Things. In de Netflix-serie is D&D een belangrijk element. In tegenstelling tot de series die we eerder noemden, That '70s Show en The Big Bang Theory, wordt D&D in Stranger Things niet alleen gespeeld, de hoofdrolspelers gebruiken het spel ook om de bizarre verschijnselen in hun stadje te begrijpen. Een voorbeeld: wanneer een scheur naar een andere dimensie zich opent, vernoemen ze de opduikende wezens naar D&D-monsters. Dankzij Stranger Things werd D&D plots een stuk cooler.

Sowieso is de geek-cultuur de afgelopen jaren omarmd; van Marvel-films tot Lord of the Rings en Game of Thrones, het zijn mainstream-titels, die iedereen kent en die iedereen gaaf vindt. Een geek genoemd worden, is niet meer slecht, misschien is het zelfs wel cool. Neem Magic Mike-acteur Joe Manganiello, een van de grootste D&D-fans in Hollywood, die door de makers van het spel werd ingeschakeld om hen te adviseren, een eigen personage kreeg én D&D-campagnes leidt vanuit zijn huis in Beverly Hills, waarbij ook Game of Thrones-makers David Benioff en DB Weiss aanschuiven. Hij geeft in gesprek met The Guardian een derde verklaring voor de mainstream-doorbraak van D&D: “Veel van de huidige acteurs, regisseurs en schrijvers zijn opgegroeid met D&D en dat zie je terug in hun shows."

Naast Benioff en Weiss geldt dat bijvoorbeeld ook voor de gebroeders Duffer (de makers van Stranger Things), de gebroeders Russo (de regisseurs van Avengers: Endgame), George R.R. Martin (de schrijver van Game of Thrones), én Jonathan Goldstein en John Francis Daley, de schrijvers en regisseurs van Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves.

Honor Among Thieves

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves is al jaren in de maak. De film ging door de handen van verschillende regisseurs en scenarioschrijvers – grappig genoeg schreef Mangiallo ook een script – voordat het in 2019 op het bureau van Goldstein en Daley belandde. Als fervent D&D-spelers vinden ze het belangrijk om met hun film trouw blijven aan het D&D-regelboek. Tegelijkertijd moet de film ook kijkers aanspreken die helemaal niet bekend zijn met het rollenspel. Dat lijkt lastig, maar producent Jeremy Latcham heeft alle vertrouwen in Goldstein en Daley. Eerder schakelde hij het duo bijvoorbeeld al in om het script voor Spider-Man: Homecoming (2017) te schrijven: "Spider-Man is een vergelijkbaar iconisch personage waarvoor mensen echt een diepe liefde voor voelen, en ik wist dat deze jongens het in zich hadden om Dungeons & Dragons tot leven te brengen."

Latcham lijkt gelijk te krijgen, met hun visie wisten Goldstein en Daley in ieder geval een sterrencast aan het project te binden. Het gaat dan onder meer om Chris Pine, Michelle Rodriguez, Regé-Jean Page, Justice Smith, én Hugh Grant. Die laatste vertelt dat het script hem meteen overtuigde, ondanks dat hij D&D naar eigen zeggen helemaal niet kent en zelfs geen liefhebber is van fantasy-films: "Ik dacht eerst dat dit waarschijnlijk niets voor mij was, maar toen ik het las, was ik zeer vermaakt. Ik moest echt lachen en was nogal geroerd door het hele gebeuren." Datzelfde geldt voor hoofdrolspeler Pine: "Het script deed me denken aan alle geweldige eigenschappen van films uit de jaren 80. (…) Het is een klassieke heldenreis met een stel buitenbeentjes."

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves
© Universal

151 miljoen

Met Goldstein en Daley aan het roer en de enthousiaste cast heeft Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves al een streepje voor op de eerdere filmtrilogie. In 2000 verscheen Dungeons & Dragons, de eerste film in een trilogie met Jeremy Irons in de hoofdrol. De film flopte genadeloos. Ondanks de overweldigende negatieve recensies werd de franchise vijf jaar later voortgezet met het tv-vervolg Dungeons & Dragons: Wrath of the Dragon God, dat helemaal geen aandacht genereerde. Bijzonder genoeg werd de trilogie tóch afgemaakt. De derde film, Dungeons & Dragons 3: The Book of Vile Darkness werd in 2012 uitgebracht... exclusief op DVD en dan ook nog eens alleen in het Verenigd Koninkrijk.

De films worden gekenmerkt door slechte special effects, ongeïnspireerd acteerwerk en een saai script. Ergens is het ook niet zo gek dat deze trilogie enorm tekortschoot: de films werden geplaagd door talloze tegenslagen, zo gingen de rechten van D&D tot twee keer toe naar een nieuwe partij en was het lastig om budget te krijgen. Hoe anders is dat met Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves. Deze film heeft maar liefst een budget van 151 miljoen dollar. Alleen daaruit blijkt al dat de tijd eindelijk rijp is om D&D eer aan te doen met een goede film.

Of Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves ook echt goed is geworden, vertellen we je in onze review!

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves is vanaf 30 maart in de bioscoop te zien.