Kopen Zonder Kijken: ‘Waarom doet dit koppel in hemelsnaam mee?’

Veronica Superguide’s online eindredacteur Robin Heerkens kan énorm genieten van Kopen Zonder Kijken. Hij doet elke week – vanuit een huis zónder visgraatvloer, helaas – verslag van zijn kijkervaring.

Let op: dit artikel bevat spoilers voor Kopen Zonder Kijken aflevering vijf. Die staat al op Videoland.

Charissa en Emanuel in Kopen Zonder Kijken
© RTL

Met nogal grote verbazing keek ik naar Emanuel en Charissa. De twee zochten blijkbaar al een jaar naar een koophuis, maar konden núl keer bezichtigen. Ja, inderdaad: geen enkele keer. Hoe dan? Nou... dat maakte met name Charissa pijnlijk duidelijk: zij en Emanuel staan lijnrecht tegenover elkaar bij de huizenzoektocht. Die indruk gaven ze me. Volgens haar droomt hij onrealistisch alle kanten op en zoekt hij online op huizen die ze qua budget toch nooit aankunnen. Ook hebben ze allebei een hele andere wensenlijst. Voordat Martijn Krabbé binnenkwam om te vertellen dat hij en zijn team de zoektocht overnemen, zaten de kandidaten zelfs los van elkaar te Funda’en. Dat schiet allemaal niet op natuurlijk.

Minder overtuigend

Waarom doet dit koppel in hemelsnaam mee? Ik hoorde het mezelf hardop denken. Alleen maar omdat ze er samen niet uitkomen? Waar sommige deelnemers weinig klusinzicht hebben, steeds worden overboden, of het moeilijk vinden om zelf een goed bod te doen, hadden deze twee... nou ja, toch een wat minder overtuigende en ‘goede’ reden om mee te doen. En dit vond allemaal in de eerste vijf minuten van het programma plaats. Het moment dat ze zometeen bij Bob en Alex hun wensenlijstje gaan indienen, moet wel spraakmakend worden, hield ik mezelf voor. Hoe doen twee mensen die andere dingen willen dat eigenlijk? Samen een ingrijpende keuze maken die je héle leven verandert?

Hoe dan?

Dat weten we helaas nog steeds niet. Op een of andere manier rolde er uiteindelijk toch een duidelijke gezamenlijke wensenlijst uit. Een eengezinswoning met minimaal drie slaapkamers, een open keuken, tuin erbij en dat allemaal met een budget van 410.000 euro. Ook het zoekgebied werd ogenschijnlijk zonder enige verdere discussie afgetikt: Vlaardingen, Maassluis, Schiedam en Rotterdam.

Geen kibbelend koppel

In het begin van de aflevering leek het er dus op dat dit koppel lekker zou gaan kibbelen. Maar nee, het veranderde uiteindelijk nooit in een rellerige aflevering vol ongemakkelijke momenten. Charissa en Emanuel zijn gewoon twee hele sympathieke jonge mensen. Vooral hij zorgde ook nog voor een lekkere komische noot met zijn uit de hand gelopen vis- en rap-hobby’s. Een soort reuzenkind dat overal enthousiast over is terwijl de heerlijk nuchtere Charissa hem er vooral op wijst wat niet mogelijk is, zoals een huis met zeven slaapkamers. Voor kijkers thuis ook herkenbaar. Althans, voor mij in ieder geval. In veel koppels – ook bij mijn en mijn partner – is er altijd één iemand die de ander een beetje met beide benen op de grond probeert te houden.

Onenigheid bleef uit

Ondanks dat de min of meer beloofde onenigheid uitbleef, was het verder een meer dan prima Kopen Zonder Kijken-aflevering met een koppel dat wél bleef hangen. In tegenstelling tot het niet zo sprankelende koppel van vorige week, waar ik me nog maar weinig van herinner.  De oprecht blije en uitzinnige reacties toen ze hun nieuwe huis in volle glorie aanschouwden, waren erg prettig om naar te kijken. Ik blijf erbij dat ze nu niet echt een hele overtuigende reden hadden om mee te doen, maar het is absoluut niet zo dat ik het ze misgun.

Rapcabine

Beste opmerking van de avond? Die is voor rekening van bouwkundige Bob. Hij zag de ‘rapcabine’ van Emanuel staan en beschreef het als “een vogelhuisje op een stok”. Daarna ging Roos er ook nog eens in 'spitten'. Puur genieten. Verder had Bob helaas niet zo heel veel te doen. Waar hij vorige week flink zat te toveren door de keuken en badkamer allebei op een andere plek te zetten, hoefde hij deze week niet bepaald het wiel opnieuw uit te vinden. “Bouwkundig was er voor mij geen enkele uitdaging.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Kopen Zonder Kijken rapcabine
© RTL

Overal vissen

Roos scoorde wat mij betreft weer heel veel punten met haar kekke styling. Om Charissa nog even extra te sarren kwamen er overal in huis vissen terug. Een schilderijtje hier, een pollepelhouder daar: een tikkie lullig voor haar wanneer ze toch al zo’n joekel van een aquarium middenin de huiskamer moest dulden. Je kunt zeggen wat je wil, maar Roos trekt de styling tenminste wel lekker consistent door.

Niets missen? Blijf op de hoogte van al het Kopen Zonder Kijken-nieuws via onze overzichtspagina!

Kopen Zonder Kijken zie je elke maandagavond om 20.30 uur op RTL 4.