Wordt Kopen zonder Kijken steeds moeilijker om te maken door de krappe huizenmarkt?

Kopen zonder Kijken

Al je geld overhandigen aan vreemden die een huis voor je gaan kopen: ooit werden Kopen zonder Kijken-kandidaten voor gek verklaard. Inmiddels is deelnemen aan het programma als een lot in de loterij. Door de krappe huizenmarkt hebben de experts zelfs moeite om een huis te kopen.

Tv-hit

Makelaar Alex van Keulen had er in eerste instantie geen vertrouwen in: wie is er in hemelsnaam zo gek om al zijn geld aan anderen te geven? Maar mensen meldden zich aan voor Kopen zonder Kijken. En ja, ze geven écht al hun geld uit handen. Inmiddels is het programma niet alleen een gigantische hit, maar mensen staan ook in de rij om eraan mee te doen. 

Laatste strohalm

De oververhitte huizenmarkt heeft daar een groot aandeel in bevestigt Thijmen Vissers, regisseur en eindredacteur van het programma. "Was het in de eerste twee seizoenen nog een soort van gok, tegenwoordig is het voor mensen de laatste strohalm die ze grijpen", zegt hij tegen LINDA. "Ze voelen zich bijna de uitverkorene, en weten – door eerdere afleveringen – inmiddels hoe het eindresultaat eruit kan komen te zien. Dus nee, aan aanmeldingen hebben wij geen gebrek."

Krappe huizenmarkt

Als je mee mag doen aan Kopen zonder Kijken ben je dus wel een geluksvogel te noemen. Maar ook makelaar Alex van Keulen en aannemer Bob Sikkes voelen de hete adem van de huizenmarkt in hun nek. Het gevolg? Mensen die een budget van minder dan vier ton hebben worden niet meer geselecteerd. "Je moet wel vijf ton hebben, willen we wat leuks kunnen doen. Het wordt een soort elite-programma. Het programma is wel veranderd", zegt Alex in De Telegraaf. En dan nog is het geen makkie: gemiddeld worden er 23 biedingen gedaan voordat er een huis is gekocht, en de langste zoektocht in Kopen zonder Kijken staat op langer dan een jaar.

Marktplaats

Ook styliste Roos Reedijk moet concessies doen als gevolg van de krappe huizenmarkt. Voor haar is er vaak minder budget over omdat er meer geld in de huizenprijs en de verbouwprijs gaat zitten. "Ze willen vaak alles nieuw", zegt Roos in RTL Boulevard over de deelnemers. "Maar ik zeg dan, het hoeft ook niet allemaal nieuw. Dat is de uitdaging in deze tijd (...). Dan ga ik dus weer shoppen op Marktplaats of op gave vintage-sites. Daar gaat mijn hart dan weer sneller van kloppen."  

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.