Mickey Mouse

Veronica Superguide logo
Mickey Mouse

Klokkenluider: ‘Disney heeft jaren over de omzet gelogen’

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Peter Koelewijn

Disney verdient in 1 dag meer dan wij in ons hele leven, maar volgens een ex-medewerkster van het bedrijf zijn de omzetcijfers jarenlang opgeklopt. Klokkenluider Sandra Kuba praat met website Marketwatch over dat ze er jarenlang werk van heeft gemaakt binnen Disney en daardoor uiteindelijk is ontslagen.

6 miljard dollar minder verdiend?

Kuba was accountant in dienst bij Disney en werd in 2017 ontslagen na 17 jaar trouwe dienst. Ze beweert dat financieel medewerkers van de Disney pretparken en resorts regelmatig inkomsten overdreven. De boekhoudsoftware zou bovendien ook verre van perfect zijn, waardoor manipulaties meestal niet werden opgemerkt. Zo zouden de opbrengsten van Disney in boekjaar 2008-2009 met wel 6 miljard dollar zijn overschat!

Ontslagen

De Disney-klokkenluider beweert ook dat haar opmerkingen genegeerd werden door Disney. Daardoor werd ze gedwongen om het te melden bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Een paar weken na haar eerste gesprek werd ze ontslagen.

Disney ontkent

De SEC wil niet reageren tegen Marketwatch maar Disney doet dat wel: "De claims die ze maakte zijn grondig onderzocht en bleken volkomen ongegrond". Volgens het huis van de muis maakt Kuba al ruim 2 jaar valse beschuldigingen naar Disney.

Dagobert Duck

Disney+

Disney heeft ondanks veel grote releases een matig kwartaal achter de rug. Dat komt deels door het floppen van Dark Phoenix, de slechtst presterende X-Men film OOIT! Ook investeerde het bedrijf zwaar in Disney+ de streamingservice die 12 november lanceert in Nederland met veel exclusieve Disney-, Marvel- en Star Wars-content.

Lees verder