Kinderombudsman kritisch op tv-programma Ontvoerd

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Kinderombudsman kritisch op tv-programma Ontvoerd

Kinderombudsman kritisch op tv-programma Ontvoerd

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Opnieuw komt een hulpprogramma van RTL onder vuur te liggen. Dit keer zet kinderombudsman Margrite Kalverboer vraagtekens bij de werkwijze van tv-programma Ontvoerd, waarin John van den Heuvel kinderen die naar het buitenland zijn meegenomen herenigt met de in Nederland achtergebleven ouder.

Het programma Ontvoerd trekt meer dan een miljoen kijkers, maar Kalverboer vraagt zich 'ten zeerste af' of de belangen van kinderen worden gerespecteerd "als de teruggeleiding gelieerd is aan een televisieserie".

"Eén kind deed een zelfmoordpoging”

"Ik ben van mening dat mediabelangen nooit zwaarder mogen wegen dan de rechten van kinderen", schrijft Kalverboer in reactie op een artikel van de website Follow the Money (FTM). De site meldde zaterdag onder meer dat de makers van het RTL-programma in drie gevallen kinderen hebben teruggebracht terwijl nog juridische procedures liepen. 

“Het programma pakt zaken aan die nog onder de rechter zijn en negeert dringende adviezen van jeugdhulpinstanties. De tv-acties schaadden betrokken kinderen; één kind deed een zelfmoordpoging,” schrijft FTM. De site baseert zich onder meer op een nota van ambtenaren die zich met het programma bezighielden. "Er zijn zorgen of de terugkeer zelf, of in ieder geval de manier waarop, wel altijd in het belang van het kind is", citeert FTM medewerkers van Veiligheid en Justitie.

John van den Heuvel reageert

Presentator John van den Heuvel wijst de kritiek in het artikel resoluut van de hand. "De beschuldiging dat met het programma de belangen van kinderen zijn geschaad of erger, is infaam en wordt totaal niet onderbouwd met feiten", stelt hij in een verklaring. RTL staat achter hem en benadrukt dat "de belangen van kinderen voorop staan".

Kinderombudsman Kalverboer zegt wel te begrijpen dat camera’s "zaken in beweging kunnen zetten", maar benadrukte het recht op privacy. "De kinderen die in de uitzendingen gezien worden, hebben hier niet om gevraagd."

Deelnemers voelen zich gedupeerd

Eerder schreef NRC Next dat hulpprogramma's van RTL de deelnemers van programma's als Een Nieuw Begin, Geef Mij Je Angst en Herrie in de Keuken niet helpen en hen zelfs misleiden. Zenderbaas Erland Galjaard gaf later dat er inderdaad fouten zijn gemaakt. Daarom is besloten om de voorwaarden van de medische hulpprogramma's aan te passen.

Ontvoerd

Nieuwe afleveringen van Ontvoerd komen vanaf april op tv.

Lees verder