Joep van Deudekom en Rob Urgert in Wie denk je wel dat je bent?

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Joep van Deudekom en Rob Urgert in Wie denk je wel dat je bent?

Kijkers en deelneemsters ongemakkelijk na ‘vleeskeuring' in Wie denk je wel dat je bent?

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Kijkers van Wie denk je wel dat je bent? en de deelnemende vrouwen voelen zich ongemakkelijk bij de aflevering van zondagavond: “er werd ons verteld dat het geen ordinaire vleeskeuring zou zijn. Uiteindelijk blijkt dus van wel.”  

Scheutje seksisme in de mix

De aflevering van het populairwetenschappelijk programma trok zondag 1,4 miljoen kijkers. Met de titel ‘Schoonheid' werd in de aflevering onderzocht of honden en baby’s een voorkeur hebben voor mooie vrouwen. Wetenschapper Madeleijn van den Nieuwenhuizen vertelt dat de aflevering “stereotypes bevestigt zonder er verantwoordelijkheid voor te nemen.”

Mooi vs. lelijk

Een groep ‘gewone’ vrouwen werd vergeleken met de ‘mooie’ vrouwen. “Ik lees nu pas ook dat de programmamakers eigenlijk wilden kiezen voor de titel ‘mooie vrouwen vs. lelijke vrouwen’, dat is wel een beetje triest en als mij dit voorafgaand was verteld had ik hier ook niet aan mee gedaan”, aldus een deelneemster (via NOS) die zich ongemakkelijk voelt na het zien van de aflevering.

Een ongemakkelijke vleeskeuring

Presentator en bedenker Joep van Deudekom omschrijft tijdens de uitzending dat de “meiden van de redactie [de casting] wel moeilijk vonden.” Madeleijn hoopt dat de vrouwen op de redactie “zich niet professioneel gedwongen voelden tot deze vleeskeuring.” Ze eindigt haar Instagram-betoog met: “vuistregel: discriminatie en ongelijkheid zijn geen showponies voor jolige experimentjes-TV.

Programma wordt heroverwogen

De NTR reageert op de ophef en laat weten dat de aflevering nabesproken zal worden met de makers, en dat de kritiek meegenomen zal worden in het overleg. De publieke omroep kreeg afgelopen week ook kritiek door een ander programma. Zo lag ook DNA Onbekend, van omroep AVROTROS, flink onder vuur.

Lees verder