Keuringsdienst van Waarde: kijkers in shock door ‘vierkante kaas’

Consumentenprogramma De Keuringsdienst van Waarde stelt de vragen die bij de gemiddelde Nederlander niet eens op komen. Dinsdagavond werd er gekeken waarom plakjes kaas in de supermarkt allemaal even groot zijn: dat kán toch helemaal niet als je uit een ronde kaas snijdt? Het antwoord kwam voor veel mensen als een schok!

Vierkante kaas in De Keuringsdienst van Waarde
© KRO-NCRV

De Keuringsdienst dook in de wereld van kaas, en deed een paar onthullingen die de wereld van kijkers op z’n kop zette. We weten niet beter dan dat kaas rond is, maar veel voorverpakte kaas wordt van rechthoekige blokken afgesneden: zogeheten carronkaas. Dáár krijg je dus die mooie rechthoekjes van.

Rechte kazen, ronde kazen

Omdat kaasmakers óók wel weten dat we allemaal denken dat kaas rond is, worden er rechte blokken gemaakt waar de hoekjes van af zijn. Zo líjkt het ambachtelijke kaas, terwijl deze plakken ook van een blok afkomstig zijn. 

Helaas voor de kaasliefhebber zijn de rechthoekige kazen van mindere kwaliteit dan een ‘echte’ ronde kaas. Juist de rondheid van de kaas zorgt ervoor dat het zout in de kaas gelijkmatig verdeeld wordt. Als je wilt smullen van de lekkerste kaas, dan moet je tóch naar de kaasboer (en je portemonnee trekken).

Je ziet De Keuringsdienst van Waarde elke dinsdag op NPO 1, rond 20.30 uur. Hier zie je nog een paar voorbeelden van De Keuringsdienst, die het leven van een onschuldige jonge vrouw tot een hel maakten!