Julia Roberts en George Clooney op de première van Ticket to Paradise

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Julia Roberts en George Clooney op de première van Ticket to Paradise
HollywoodInterview

Julia Roberts vreesde voor leven tijdens Ticket to Paradise: 'Bizar dat we er nog zijn’

|
|

Laatste update:

Een ouderwets lekkere, romantische bioscoopmagneet. Dat is wat Ticket to Paradise moet worden. Om dat succes veilig te stellen, zetten de makers grof geschut in: iconen George Clooney én Julia Roberts, die in het echt toevallig óók beste vrienden zijn.

Tekst: Claudia Witteveen

Zet je Julia Roberts (54) en George Clooney (61) bij elkaar, dan knettert het. In interviews, zo hebben we aan den lijve ondervonden, maar ook op camera. De makers van de nieuwe romcom Ticket to Paradise (vanaf 29 september in de bioscoop) schreven daarom het script met iconische vrienden ‘Jules & George’ in gedachten. Moesten ze alleen nog even ja zeggen, na decennialang niet in een romantische comedy gespeeld te hebben.

Gelukkig gescheiden

George deed dat eigenlijk voor het laatst in One Fine Day (1996), voor hij zich op serieuzer acteer- en regisseerwerk stortte. Julia beschouwt Runaway Bride (1999) eigenlijk als haar laatste, want wat ze daarna deed was meer ensemblewerk of comedy. Waarom ze nu allebei tóch terug zijn op het romcomtoneel? Clooney: “We kregen tegelijk het script opgestuurd. Toen ik het gelezen had, belde ik Julia. Ik zei tegen haar: ‘Dit kan alleen als jij het ook doet.’ Waarop zij zei: ‘Ik wil wel, als jij ook wil.’ Niet veel later stonden we op de set.”

Die set bevond zich in Australië, want de film mag zich dan op Bali afspelen, dat was in het staartje van de pandemie nog steeds een waar bastion. In Ticket to Paradise draait het om Lily (Kaitlyn Dever), een net afgestudeerde advocate die met een vriendin op reis gaat en ter plekke verliefd wordt op een leuke local. Ze willen trouwen, en snel ook. Lily’s gelukkig gescheiden ouders David en Georgia (Julia en George) willen er alles aan doen om daar een stokje voor te steken. Want maakten zij ooit niet dezelfde fout? Ze begraven eventjes de strijdbijl om de handen ineen te slaan. 

Notoire grappenmaker

Om het geheel meer inhoud te geven, wilde schrijver en regisseur Ol Parker (ook de man achter Mamma Mia!Here We Go Again en The Best Exotic Marigold Hotel) een stel dat overtuigend geïrriteerd door elkaar kon zijn. Enter George en Julia, die elkaar in 2000 leerden kennen voor de opnames van hun eerste van vier (nu vijf) films samen: Ocean’s Eleven. “We zijn net een oud getrouwd stel soms”, aldus Roberts. “En ik geloof ook oprecht dat heel veel mensen denken dat we écht een gescheiden stel zijn, want er gingen ooit heus geruchten dat we samen waren.”

Dat het met een notoire grappenmaker als Clooney soms moeilijk is om een serieus gesprek te voeren, staat wel vast. “Het is altijd leuk om met je vrienden te werken”, glimlacht hij al bij onze eerste vraag over hun jarenlange vriendschap en samenwerking. “En met Julia.” Als Julia gevraagd wordt naar haar twintig jaar jongere tegenspeler Lucas Bravo (in de film heeft ze naast een ex ook een nieuwe lover), toont Clooney zich de verbolgen ex en grijns hij breed: “Hij was 5 hè, toen zij in Notting Hill zat.” Julia rolt met haar ogen, mompelt iets over George’s geringe lengte naast ‘haar' hete nieuwe stoot, en lacht haar beroemde tanden bloot. 

Uit het stof getrokken

Het is precies die dynamiek die Ticket to Paradise tot een succes moet maken. Veel romcoms komen tegenwoordig uit op streamingdiensten, met frisse nieuwe gezichten in de hoofdrol. Gedacht wordt dat we na de ellende van de afgelopen jaren weer helemaal toe zijn aan iets grappigs, luchtigs en romantisch: maar dan wel met grof geschut op de poster.

Dat voor deze film twee zwaargewichten uit het stof worden gehaald (hij werkt tegenwoordig vooral veel als producent en regisseur, zij heeft al een paar jaar geen film gemaakt en genoot de afgelopen jaren vooral van haar drie puberkinderen, naast klussen achter de schermen), is dus met voorbedachten rade. Voor George en Julia ligt dat anders. Hij werd naar eigen zeggen steeds meer gevraagd voor andere genres. Zij kwam als de koningin van de romantische film simpelweg geen écht goede scripts meer tegen. Julia: “Als ik nog een script had gekregen dat het niveau van een Notting Hill of My Best Friend’s Wedding haalde, dan had ik het wel gedaan. Maar die bestonden niet meer, tot Ticket to Paradise voorbijkwam. De tijd vloog, ik heb drie kinderen. En nu zijn we ineens hier.”

Twintig per film

Twintig jaar ouder dan tijdens hun eerste film samen, maar nog steeds close. Bij die eerste film was de toon van hun vriendschap al direct gezet. George: “Ik kende Julia toen nog niet, maar had gelezen dat ze twintig miljoen dollar per film kreeg. We hadden Brad Pitt en Matt Damon al gestrikt voor Ocean’s en wilden Julia ook heel graag. Dus niette ik een biljet van 20 dollar aan het script vast met een briefje erbij: ‘Ik hoor dat je tegenwoordig twintig per film vangt.’ Dat werkte.” Als een trein, kennelijk, want na Ocean’s Eleven maakten ze nog drie films samen, en nu dus zelfs een vijfde. In 2002 was het Confessions of a Dangerous Mind. In 2004 volgde Ocean’s Twelve en in 2016 maakten ze samen Money Monster, weer een film met Clooney als acteur én regisseur.

In de tussentijd groeiden ze uit tot one big happy family met kinderen en echtgenoten. En dat lijkt ook nog eens echt waar te zijn, want tussen alle verhalen die naar buiten zijn gekomen over de twee, zat nooit echt negatieve pers. Julia kreeg sinds het begin van haar vriendschap met George drie kinderen. Hij ging in 2014 van eeuwige vrijgezel naar ‘man van poweradvocate Amal’ en in 2017 naar vader van een tweeling (Julia heeft zelf ook een tweeling). Hij is goed bevriend met Julia’s man Danny en Julia kan uitstekend overweg met Amal, die ook de set was in Australië.

Dodelijk eng

Daar vermaakten de twee Oscar-winnaars zich uitstekend, al schrokken ze er ook een beetje van de overweldigende natuur. Julia: “Het was bijna meer Ticket to the Hospital. Het is echt ongelooflijk hoe dodelijk alles in Australië is. En we moesten nog de zee in ook, hè! Het kleinste dingetje kan daar je dood worden – ‘Nee, dat schelpje niet aanraken, hoor.’ Bizar dat we er allemaal nog zijn.”

Smaakt het naar meer, deze vijfde keer samen op het witte doek? Zeker, maar Julia haast zich te zeggen dat ze nog geen volgende acteerklus geboekt heeft en dat ook helemaal prima vindt. De kans doet zich vast nog eens voor, daar lijken ze wel zeker van. Bovendien kunnen ze écht nog wel even mee. George: “Ik vind heel veel dingen leuk aan Julia. Onder andere dat ze al een eeuwigheid een grote filmster is, maar zichzelf totaal niet serieus neemt. Ze is ook een heel goede actrice en een harde werker, maar je ziet het niet aan haar af. Dat zijn de allerfijnste acteurs ter wereld. Die komen er wel.”

Ticket to Paradise draait vanaf 29 september in de bioscoop. We zijn benieuwd of de tropische romcom in onze lijst van favoriete romantische comedy’s terechtkomt!

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Lees verder