• Hollywood
  • James Bond
  • Interview
  • Ophef
  • Bridgerton

Jonathan Bailey: ‘Ik wil als mezelf op Tinder kunnen’

Bridgerton Jonathan Bailey

Bridgerton-hoofdspeler Jonathan Bailey is booming. Hij wordt zelfs genoemd als nieuwe James Bond. De kenners zien het zitten, en wij ook…

Jonathan Bailey is openlijk gay

Monsterhit Bridgerton heeft met Regé-Jean Page in seizoen één al bewezen sterren te kunnen maken. Niet gek dat dit ook met de hoofdrolspeler uit seizoen twee gebeurd: de bekroonde theateracteur Jonathan Bailey (33). Helemaal nu de Brit ook nog in één adem genoemd wordt met James Bond. De Omega-sponsordeal is binnen, en met zijn modegevoel zit het ook helemaal snor. Interessant detail: Bailey is openlijk gay. Wat hem toch redelijk uniek maakt in Hollywood, en al helemaal een one of a kind 007.

‘Ik dacht fuck this’

Bailey over zijn geaardheid en beroep. “Ik ben er lang niet voor uitgekomen omdat er in het acteerwereldje toch een zekere schaamte omheen hangt. Maar een paar jaar geleden dacht ik: fuck this. Ik wil gewoon hand in hand met mijn vriend over straat kunnen, of als mezelf op Tinder kunnen, zonder dat ik me er zorgen over maak of ik dan bepaalde rollen nog wel krijg.”

‘Dat moet toch vanzelfsprekend zijn?’

Enter Bridgerton en maker Shonda Rhimes, die zonder twijfel een homoman als hetero-sekssymbool neerzet. “De show is echt een afspiegeling van de samenleving. En daar ben ik ook naar op zoek als ik besluit een klus aan te nemen. Dat zou toch eigenlijk ook vanzelfsprekend moeten zijn?” Ook het tweede seizoen van de serie is een recordbreker: in het eerste weekend werd de serie maar liefst 193 miljoen uur bekeken. Niet gek dat er een spin-off komt, waar nu al veel om te doen is dankzij het pestgedrag van iemand op de set…

‘Jonathan zou een fantastische Bond zijn’

Dankzij zijn Netflix-succes gaan er veel deuren open, misschien ook één richting James Bond. Dat hoopt in elk geval Bond-icoon Ben Whishaw, Bonds quartermaster Q en zelf ook openlijk gay. Hij noemde Bailey onlangs zijn gedroomde keuze voor de rol. Deze moet ergens volgend jaar een nieuwe invulling krijgen. “Ik vind dat iedereen zo’n rol moet kunnen spelen, daar heeft geaardheid helemaal niets mee te maken. Jonathan zou een fantastische keuze zijn.” Of hij het wil is nog de vraag… Bailey wil over twintig jaar ‘liever een goedlopende carrière dan wereldberoemd zijn’.

‘Ik praat liever niet over hoe veelzijdig ik in de slaapkamer ben’

Daarbij zou zijn geaardheid niets met zijn succes te maken moeten hebben, zegt hij zelf. “Ik praat veel liever over hoe veelzijdig ik als acteur ben dan over hoe veelzijdig ik in de slaapkamer ben.” Gelukkig merkt hij dat de geaardheid van een acteur er niet meer echt toe doet bij het casten van rollen. Bridgerton helpt daar zeker bij. “Acteurs kunnen de serie nu opvoeren als een voorbeeld van hoe het óók kan. Waardoor de mensen die altijd het hardst gillen ‘Dat kán gewoon niet!’, nu gaan inzien: hé, misschien werkt het toch.” Bridgerton seizoen 2 is nu te zien op Netflix, gelukkig niet het einde: de komst van seizoen 3 is bevestigd mét Jonathan. 

Tekst Claudia Witteveen. Dit artikel verscheen ook in de nieuwe editie van Veronica Superguide die nu in de winkel ligt.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Deze week bespreken we Better Call Saul: de béste serie van dit moment. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.