Joaquin Phoenix als Arthur Fleck in Joker (2019)

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Joaquin Phoenix als Arthur Fleck in Joker (2019)

Joker-regisseur vertelt eindelijk meer over die grote Batman-‘twist’

|
|

Laatste update:

Joker met Joaquin Phoenix houdt nog steeds de halve wereld in zijn greep. Ruim een maand na de release druppelt er nog steeds nieuws binnen. Ook nu: regisseur Todd Philips vertelt eindelijk meer over die ene 'twist'.

En uiteraard hebben we het hier over - let op: spoilers voor Joker volgen - de grote 'onthulling' dat zakenman en aspirant-politicus Thomas Wayne (Brett Cullen) eigenlijk de vader van Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) is. Gedurende de film kom je er nooit echt achter of dit nu waar was óf dat Arthurs onstabiele moeder Penny (Frances Conroy) het allemaal verzon. 

Todd Philips over de twist

Volgens Penny is Arthur echt een kind van Thomas Wayne, vader van Bruce Wayne (die later in Batman zou veranderen). Een foto die Arthur later vindt - waarop 'TW' een liefdevol berichtje schreef aan zijn moeder - is het grootste 'bewijs'. Thomas zelf zegt, tijdens een intense scène met Arthur in een toilet, dat Penny (een oud-medewerker van hem) het allemaal verzon en dat ze 'Joker' adopteerde. "Ik vond het leuk om dit dubbelzinnig te laten", vertelt regisseur Todd Philips aan Empire.  

Batman

Nu zijn we dus alsnog geen steek verder. Is Arthur nu Batmans halfbroertje of niet? "Dat is natuurlijk een deel van de fun", vindt Philips (die Joaquin regelmatig liet improviseren op de set). "Wat zou het veranderen als Joker inderdaad een bloedband heeft met Thomas Wayne?" Kortom: een bewuste keuze om het vaag te laten. 

Lees verder