Joaquin Phoenix als Joker

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Joaquin Phoenix als Joker

Joker het einde uitgelegd: krijgen we Joker 2?

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Peter Koelewijn

Joker draait nu in de bioscoop en is een van de meest duistere comicbookfilms ooit gemaakt, zelfs voor de standaarden van Batman! De clowneske schurk, gespeeld door Joaquin Phoenix, creëert een spectaculair einde, maar wat gebeurt er precies? En hoe zit het met Joker 2?

Spoiler Alert: hieronder wordt het einde van Joker besproken. Lees hier onze review van de film.

Wat gebeurt er precies op het eind van Joker?

Joaquin Phoenix speelt op briljante wijze Joker en transformeert na het vermoorden van zijn moeder pas echt in de ultieme Batman-schurk. Hij schminkt zichzelf als clown omdat Robert De Niro’s personage, Murray Franklin, hem op tv voor joker uitmaakt. Hij nodigt Joaquin Phoenix uit in zijn talkshow om zijn slechte stand-up comedy nog meer belachelijk te maken, maar verwacht niet dat hij op live tv een kogel door zijn hoofd krijgt! Joker wil eerst zelfmoord plegen voor de camera, maar ziet ervan af en gebruikt de kogel op zijn voormalige held Murray Franklin.

Na het doden van Murray Franklin wacht Joker kalm in de studio tot hij wordt gearresteerd door de politie. Ze worden alsnog halverwege de rit naar het politiebureau onderschept door mensen in clown make-up. Joker wordt door de menigte als held onthaald omdat hij een symbool van de Gotham elite heeft vermoord, en hij accepteert die rol meteen.

Joker het einde uitgelegd: krijgen we Joker 2?

Joker heeft indirect Batman gemaakt

De laatste scène van Joker speelt zich later af, al weten we niet hoeveel dagen/maanden/jaren precies. Wel weet Joker inmiddels dat Thomas Wayne en zijn vrouw Martha tijdens de rellen in Gotham City zijn doodgeschoten. Hij denkt bij zichzelf dat het uitermate grappig is dat Bruce Wayne - zijn mogelijke halfbroer (de film laat in het midden of dit klopt en het kan Joker op het eind niks meer schelen) - nu ook zonder vader opgroeit, zoals hij. Wat zal er met de jonge Bruce gebeuren? Spoiler alert: hij wordt Batman!

Daarna loopt Joker door de gangen van het gesticht, met bloed klevend aan zijn schoenen. Wie heeft hij vermoord? Is hij ontsnapt? Helpt iemand hem ontsnappen? Is het allemaal een hallucinatie? Heeft hij zelfmoord gepleegd toen hij eerder in de film in de koelkast kroop? Niemand weet het behalve misschien Joaquin Phoenix en regisseur Todd Phillips…

Joker het einde uitgelegd: krijgen we Joker 2?

Todd Phillips en Joaquin Phoenix over Joker 2

Joker is een groot succes en heeft al wat grote filmprijzen in de wacht gesleept zoals de Gouden Leeuw. Warner Bros. is eigenaar van de DC Comics films en geeft vast meteen groenlicht als het duo Joker 2 wil maken. Joaquin Phoenix en Todd Phillips hebben daar nu echter weinig interesse in.

Joaquin Phoenix heeft aangegeven dat de film bedoeld is als een opzichzelfstaand verhaal. Geen sequelplannen dus? Todd Phillips zegt ondertussen dat hij graag nog een keer met de Joker-acteur wil samenwerken. Het kan alleen zo zijn dat ze dan een hele andere film willen maken, in plaats van Joker 2. De kans is klein dat Joaquin Phoenix’ Joker het opneemt tegen de nieuwe Batman gespeeld door Robert Pattinson… al opent geld natuurlijk een heleboel deuren.

Joker het einde uitgelegd: krijgen we Joker 2?

Waar zou Joker 2 over kunnen gaan?

Stel dat Joker 2 zich in hetzelfde universum als de huidige Batman afspeelt, dan moet er een grote tijdsprong gemaakt worden. Joker speelt zich in 1981 af, terwijl de Justice League en de komende Batman-film zich in de nabije toekomst afspelen. Joker zou dan dus bejaard zijn! Bovendien speelt Jared Leto officieel Joker in het Justice League universum, al werd zijn vertolking van de schurk in Suicide Squad met veel meer kritiek onthaald.

Als Joker tegen zijn eigen Batman moet vechten in Joker 2, zou er ook een tijdsprong gemaakt moeten worden. Bruce Wayne is nu nog maar 10 jaar, dus een sprong van 10 jaar extra zou logisch zijn. Toevallig is er een gerucht dat The Batman (de komende film met Robert Pattinson als de held) zich in de jaren ’90 gaat afspelen. Dat maakt een confrontatie met Joaquin Phoenix’ Joker mogelijk. Overigens is er ook een gerucht dat Jonah Hill The Penguin of The Riddler wordt.

Joker het einde uitgelegd: krijgen we Joker 2?

Het meest logische is dat Joker 2 zich weer richt op de clown zelf. Joaquin Phoenix wil ongetwijfeld Joker uitvoerig verder verkennen en dan zit Batman alleen maar in de weg. Er worden weinig hints gegeven over waar Joker 2 naartoe kan gaan, maar we weten wel dat Joker in de comics een groot deel van Gotham City in zijn macht heeft. Joaquin Phoenix zal dan zijn leger geschminkte volgelingen opnieuw verzamelen om nog meer rotzooi te trappen in de stad. En wie weet komt hij nog meer Batman-schurken tegen?

Hou Superguide in de gaten voor al het nieuws rondom Joker 2!

Lees verder