Joaquin Phoenix als Arthur Fleck in Joker (2019)

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Joaquin Phoenix als Arthur Fleck in Joker (2019)

Joker heeft schokkend alternatief einde dat héél duister is

|
|

Laatste update:

Joker, dé grote hit van de afgelopen maanden, houdt nog altijd de gemoederen bezig. De weergaloze Joaquin Phoenix als killerclown Arthur Fleck had echter nóg een stapje verder kunnen gaan. We weten namelijk wat er in het duistere, alternatieve einde van Joker gebeurt.

Oef, dat is nogal heavy. De succesvolste superheldenfilm ooit was al vrij zwaar (Gordon hield het zelfs niet vol), maar dat kon blijkbaar nog een tikkeltje extremer. Culticoon Kevin Smith (tevens regisseur) onthult namelijk een alternatief einde dat de eindversie van de film niet heeft gehaald.

Alternatief einde

Smith - een echte Hollywood-insider - onthulde dit alternatieve slot in zijn Fatman Beyond-podcast. Hij beschrijft dat Arthur aan het einde, in de psychiatrische kliniek, terugblikt op die totaal uit de hand gelopen rellen in Gotham (mede veroorzaakt door hem). "What was supposed to happen was you flashed back to the death of Thomas and Martha Wayne and it was him killing Thomas and Martha Wayne", aldus Smith. Maar... het gaat nóg een stapje verder. In dit alternatief overleeft de kleine Bruce Wayne (later Batman) het niet. "And the boy was screaming and crying and he turned to walk away and he turned back, shrugged, and shot the kid. Credits." Wow! 

Batman

Misschien wel het meest schokkende hieraan is dat de kleine Bruce in dit universum dus nooit uit zou kunnen groeien tot Batman. Want... nou ja, hij is dan natuurlijk hartstikke dood. Het is overigens niet bekend of dit alternatieve einde ook daadwerkelijk is gefilmd. Het kan ook zo zijn dat de scène al op een eerder moment is gesneuveld.

Joker 2?

Wat ook nog niet helemaal bekend is: komt er nu een Joker-vervolg of niet? Er gingen eerder geruchten dat regisseur Todd Phillips weer de handen ineen gaat slaan met Joaquin Phoenix voor een deel twee. Later ging er weer een ander verhaal de ronde: dat er dus helemaal niets klopt van die geruchten en dat er géén Joker 2 komt. Het lijkt ons sterk dat we nooit meer iets gaan zien van Arthur Fleck, maar... een meesterwerk niet uitmelken, daar valt ook best iets voor te zeggen. Kortom: we weten het gewoon nog niet!

Lees verder