Jelle Brandt Corstius grotendeels vrijgesproken van smaad jegens tv-producent

De rechtbank in Amsterdam heeft Jelle Brandt Corstius woensdag grotendeels vrijgesproken van smaadschrift. De rechtbank vindt niet dat de journalist en programmamaker zich in dagblad Trouw schuldig maakte aan smaad jegens tv-producent Gijs van Dam.

Jelle Brandt Corstius

Het Openbaar Ministerie had een voorwaardelijke werkstraf van zestig uur geëist. Jelle was niet bij de uitspraak aanwezig, wat de rechtbank jammer noemde. Voor twee uitspraken die de rechtbank wél smadelijk vond, krijgt hij geen straf.

Mannelijke #MeToo-slachtoffers

Jelle deed in 2017 in Trouw uit de doeken dat hij in het prille begin van zijn televisiecarrière slachtoffer is geweest van seksueel wangedrag en praatte daar ook over in een uitzending van DWDD. Hij zou zijn gedrogeerd en gedwongen tot orale seks. Met zijn bijdrage aan het maatschappelijke debat wilde hij aangeven dat er ook mannelijke slachtoffers zijn in de #MeToo-discussie.

Conflict met tv-producent Gijs van Dam

Jelle noemde niet de naam van zijn vermeende verkrachter. Volgens Gijs ging het om seks in een dronken bui met wederzijdse toestemming in een hotelkamer van het Kurhaus na een tv-uitzending van Barend en Van Dorp. Hij deed verschillende keren aangifte van smaad. Maar hij maakte zichzelf bekend in een uitzending van Pauw, aldus de rechtbank woensdag.

Smadelijk

Twee uitspraken van Jelle vindt de rechtbank wel smadelijk, waaronder een persbericht in juli 2018 en een interview in de Volkskrant in januari 2020. Maar die uitlatingen schaart de rechtbank onder de vrijheid van meningsuiting in de context van het publieke debat. Bovendien was het persbericht een reactie op een persbericht van het OM waardoor Jelle zich wilde verdedigen. Die uitlatingen zijn volgens de rechtbank gebleven binnen de toelaatbare grenzen en daarom is hij niet strafbaar. De rechtbank ontsloeg hem ten aanzien van deze beschuldigingen van alle rechtsvervolging.

Bron: ANP/Veronica Superguide