• BN'ers
  • TV

Jan Jaap van der Wal: ‘Matthijs wilde me niet meer bij DWDD hebben’

Na de heisa over de werksfeer bij De Wereld Draait Door is er veel gepraat over de rol van Matthijs van Nieuwkerk. Oud-DWDD-gezicht Jan Jaap van der Wal vertelt over zijn aanvaring met de presentator, die hem een plek in het programma kostte.

Jan Jaap van der Wal en Matthijs van Nieuwkerk

In de Vlaamse krant De Morgen vertelt de cabaretier/presentator over zijn nieuwe talkshow Jan Jaap op Zondag (Play4). Jan Jaap was in het verleden regelmatig te gast in De Wereld Draait Door, en daar was de krant ook wel nieuwsgierig naar. Volgens Jan Jaap “verbaasde het hem niet” dat er klachten over DWDD binnenkwamen. “Ik ken hem niet zo heel erg goed, maar ik heb hem wel vaak genoeg meegemaakt. Dat het een wonderlijke man is geloof ik best, en ik heb genoeg verhalen gehoord die dat bevestigen.”

Wim de Bie draait door

Van der Wal kreeg het zelf óók met DWDD aan de stok. “Heel lang maakte ik zo’n beetje deel uit van het decor. Zij omschreven zichzelf altijd als ‘het ruimteschip’, in de zin dat als je erop zat, zat je erop, en als je er niet op zat, dan kwam je er ook niet op. Ik heb er een tijdje echt op gezeten.” Daar kwam verandering in nadat tv-legende Wim de Bie aanschoof bij DWDD.

‘Wil je er niet meer bij’

“Nu is Matthijs erg van het voorgesprek. Een gast dient in het voorgesprek exact hetzelfde te zeggen als wat er vooraf is besproken. Als je van het script afwijkt wordt hij lastig. Hij vroeg ons dus wat we zouden doen, en Wim de Bie zei: ‘Dat zeggen we niet, kijk maar gewoon.’ Nou, toen was hij not amused. Ik dacht alleen maar: 'Ik ga Wim de Bie toch niet lopen tegenspreken?’”

Volgens Jan Jaap was Matthijs erg boos over deze actie. “Later heeft hij me gezegd dat hij me er niet meer bij wilde hebben. Dat heeft jaren geduurd, tot ze me nodig hadden in verband met de aanslagen bij Charlie Hebdo in Parijs, waar ik toen was.”

De ophef draait door

De laatste maanden hebben meerdere oud-medewerkers van De Wereld Draait Door verteld over de lastige werkomstandigheden. Onder anderen Janine Abbring, Frank Evenblij en Erik Dijkstra vonden het werk nogal heftig.