Expeditie Robinson 2021, liefjes

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Expeditie Robinson 2021, liefjes

Hoe populair is Expeditie Robinson in het buitenland?

|
|

Laatste update:

Expeditie Robinson: één grote achtbaan aan emoties. Of eigenlijk is Expeditie Robinson een grote achtbaan aan naaistreken. Verraad, moed en doorzettingsvermogen alom. Maar hoe zit dat over de grens? Hebben ze daar net zo veel genoegen bij het afmatten van celebrities op een tropisch eiland als wij?  

Expeditie Robinson: de eerste reality?

In Nederland zijn de avonturen van BN'ers in de tropische wildernis van Expeditie Robinson razend populair. Gemiddeld hebben de afgelopen seizoenen ruim een miljoen kijkers gehaald - met een marktaandeel van 26% volgens Stichting KijkOnderzoekAlhoewel de cijfers van Expeditie Robinson vorig jaar iets leken te zakken, weten veel trouwe fans het programma Expeditie Robinson elk seizoen weer te vinden. 

Op 6 maart krijgt Expeditie Robinson trouwens een tegenstander van SBS6. Namelijk het realityprogramma Million Dollar Island.

Expeditie Robinson ofwel 'Survivor'

In de buitenlandse edities heeft Expeditie Robinson lang niet altijd zo veel aanzien als in Nederland. Het wordt in zo'n tien tot vijftien landen uitgezonden en is bedacht door de Britse Charlie Parsons. Het programma verscheen voor het eerst in 1997 op de buis in Zweden, onder de naam Expedition Robinson, wat verwijst naar het 18e-eeuwse verhaal over de zeeman Robinson Crusoe die na een schipbreuk moet overleven op een onbewoond eiland. 

Survivor a.k.a. Expeditie Robinson

Het Zweedse format van Expedition Robinson werd gekopieerd door de Verenigde Staten onder de naam Survivor, waar inmiddels 40 seizoenen van het programma zijn uitgezonden. Het is hier nog altijd een enorm succes. Volgens het platform TV Series Finale trekt Survivor zo'n zes miljoen kijkers per aflevering. En succes werkt aanstekelijk. Zo volgden meerdere expedities namens Nederland, België, Frankrijk, Zweden, Denemarken, Noorwegen, Litouwen, Israël, de Filipijnen en meer. 

Expeditie Robinson in Nederland

De versie van Expeditie Robinson die wij kennen was aanvankelijk een coproductie tussen een Nederlandse en een Vlaamse productiemaatschappij, tussen 2000 en 2012. Het programma wordt sinds 2013 enkel uitgezonden in Nederland. In 2018 kwam België met een eigen versie van Expeditie Robinson. Helaas doen onze zuiderburen het wat minder goed met de kijkcijfers. De zender KanaalTwee moest in 2013 tijdelijk met Expeditie Robinson stoppen wegens tegenvallende kijkcijfers - maar het keerde in 2018 weer terug op de buis. Maar volgens het platform TVvisie 'negeert' de Vlaamse kijker Expeditie Robinson - dat slechts goed is voor zo'n 144.000 kijkers. 

De kosten delen

Benieuwd op welke tropische bestemmingen de opnames plaatsvinden, en hoe dat elk jaar weer lukt? Dan verklappen we graag een geheim. De tropische locaties van Expeditie Robinson worden gedeeltelijk gebruikt door alle Europese deelnemende televisiezenders: dit werkt kostenbesparend. Hier is het van oorsprong Zweedse bedrijf Strix verantwoordelijk voor. De afgelopen jaren zijn onder meer Maleisië, Indonesië, de Filipijnen en Panama voorbijgekomen.

Expeditie Robinson in Australië 

In Australië is Survivor onverminderd populair - daar heeft de Engelse taal misschien iets mee te maken, die deze versie toegankelijk maakt voor kijkers wereldwijd. Volgens The Daily Mail ligt het marktaandeel down under net onder de 10%, met gemiddeld 800.000 tot 1 miljoen kijkers.

Waarom BN'ers in Expeditie Robinson? 

In Nederland heeft de productie van Expeditie Robinson vanaf 2013 besloten om de focus te leggen op bekende Nederlanders: omdat die meer kijkers zouden trekken dan 'gewone' mensen. Sinds 2017 zitten er trouwens ook weer jaarlijks een paar onbekende Nederlanders in Expeditie Robinson.In Amerika keken naar de finale van december 2021 ongeveer 4,5 miljoen mensen naar het programma, met een marktaandeel van 9%. 

Format Expeditie Robinson

Expeditie Robinson is een zogenaamde survival-reality-serie waarbij deelnemers het tegen elkaar opnemen op een geïsoleerde bestemming, terwijl ze grotendeels zelf hun eigen voedsel, water, vuur en onderdak moeten regelen. Stuk voor stuk worden de 'survivors' uit het spel geëlimineerd, tot er maar één winnaar overblijft. In de Verenigde Staten wordt dit ook wel de 'Sole Survivor' genoemd: de enige overlevende. 

Heb je trouwens meegekregen dat er laatst een medewerker van Expeditie Robinsonis ontslagen wegens ongepast gedrag? En dan is er ook nog de beruchte roddel van Britt Dekker over de Mars-reep, waar Dennis Weening onlangs nog een reactie op gaf... 

Expeditie Robinson is vanaf donderdag 10 maart om 20:30 uur te zien op RTL 4.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Lees verder