Jason Momoa

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Jason Momoa
Hollywood

Interview Jason Momoa: 'Na een opnamedag moet ik bier'

|
|

Laatste update:

Jason Momoa speelt vooral gigantische fantasyfiguren, zoals binnenkort weer in de Netflix-familiefilm Slumberland. Hoe mythisch is hij in het echt? We togen naar de opnames van de film in Canada en vroegen het hem. “Na een opnamedag moet ik bier.”

Tekst: Jan-Henk Zandberg

Acteur Jason Momoa is hier in de Bridge Studios in Vancouver net zo imposant als in zijn vele fantasyproducties, van Game of Thrones tot Dune. De 43-jarige Hawaïaan tikt bijna de twee meter aan, heeft spieren als staalkabels en draagt zijn haar ‘viking style’. Combineer dat met zijn stem als een misthoorn en je hebt een bijna dierlijke uitstraling. Maar het wordt meteen oude jongens krentenbrood als hij tegenover Veronica Superguide niet raakt uitgepraat over zijn 50s Cadillac-cabrio, die hij net in de gierende sneeuw van LA naar zijn werk in Canada heeft gereden. “Met het dak open”, grinnikt hij. 

Onopvallend is anders, merken wij op, maar Jason weet wel beter. “Joh, ook al heb ik een hoed en zonnebril op: ik word toch herkend. Geen probleem, kennelijk vinden mensen dat ik mijn beroep goed uitoefen.” Zeker sinds zijn tewaterlating als Aquaman heeft Jason een iconische status bereikt, maar, zo stipt hij aan, dat ligt vooral aan de gelaagdheid van het DC Comics-personage. “Ik heb er veel dualisme in gestopt”, meldt hij met die kenmerkende indringende blik. “Ik ben volbloed Hawaïaans, maar groeide op in Iowa. Sterker nog: in de omgeving waar The Bridges of Madison County is opgenomen. Dus ik viel nogal op daar. Toen ik terugging naar Hawaï, dacht ik dat ik weer thuis zou komen. Niet dus. Ook daar paste ik niet. Net als Aquaman slash Arthur Curry zit ik met één been in twee werelden. Dat gaf de rol voor mij extra diepte.”

Stevige activist

Saillant is dat zijn tegenspeelster in Aquaman niemand minder dan Amber Heard was. Jason gaat dan ook bepaald niet mee in de ‘ik-haat-Amber-trend’ rond de ex van Johnny Depp. “Welnee. Ze is een tof wijf. We hadden broer en zus kunnen zijn. Bovendien: zij houdt van haar wijntje elke dag. En ja, ik moet dan even een biertje hebben na een shoot.” Niet alleen over Heard heeft hij een stevige mening, de oceaan is namelijk meer dan een filmdecor voor Jason. Sinds hij tijdens de opnamen van Fast & Furious 10 in Londen deze zomer werd geconfronteerd met temperaturen van 40 graden (“Het was eigenlijk niet te doen”) is hij ook klimaatactivist. Momoa is nu officieel VN Ambassadeur, belast met de bescherming van het leven onder water. 

Deze functie pakt hij enthousiast op! “Ik mag overal spreken”, grijnst hij, en vertelt dat hij bezig is met een kledinglijn die geheel vrij is van plastic. In zijn werk ziet hij overigens ook een andere maatschappelijke ontwikkeling, zoals nu weer in de Netflix-productie Slumberland waarin hij speelt. Serieus: “Hier zie je dat het niet per se een witte mannelijke held hoeft te zijn die iedereen redt.” Momoa vertolkt het 2,75 meter grote mensmonster Flip. Hij is de gids van de elfjarige Nemo, die dapper op pad gaat als hij een geheime kaart heeft ontdekt. Samen verdwijnen ze in een hallucinante wereld van dromen en nachtmerries. Denk aan The NeverEnding Story, editie 22/23. En, voegt Momoa er veelbetekenend aan toe: “Nemo is hier geen jongen, maar een meisje.”

Wel/niet getrouwd

Nu we het toch dames hebben: jarenlang was Jason samen met Lisa Bonet. Jason: “Al sinds ik haar als achtjarige op televisie in The Cosby Show zag, riep ik tegen mijn moeder: ‘Met haar ga ik trouwen.’ Sindsdien was het mijn missie om haar te stalken totdat ze van mij was. Dat heb ik haar ook verteld, maar pas nadat we al twee kinderen samen hadden. Anders zou het creepy zijn, toch?” De status van de relatie is inmiddels wat onduidelijk. Dit voorjaar maakten ze bekend te gaan scheiden, na zestien jaar samen te zijn geweest. ‘Dit zijn lastige tijden, een revolutie is gaande en ook ons gezin ontkomt daar niet aan’, was cryptisch te lezen op Momoa’s Instagram-account. Ondanks dat zijn Lisa en Jason weer samen gesignaleerd en wonen ze naar verluidt weer samen in Los Angeles. Hoewel… Jason is ook gespot met Kate Beckinsale en ja: Amber Heard.

Ultieme stuntman

Terug naar zijn nieuwe projecten. Tijdens onze ontmoeting in de Bridge Studios kunnen we onze ogen niet afhouden van dat littekentje dat zijn linker wenkbrauw doorkruist. Jason legt uit: “Ja, daar groeit dus geen haartje meer. Mijn hele leven ben ik mooie jongen genoemd, tot die knokpartij in een bar in LA.” In 2008 werd de acteur belaagd door een ventje dat een bierflesje in zijn gezicht stuksloeg. “Dat werden dus 140 hechtingen en dit litteken.” Wat de dader bezielde, die ook flinke tikken van Jason incasseerde, weet hij nog steeds niet. “Het enige wat ik kan bedenken, is dat het een soort inwijdingsritueel voor een bende geweest moet zijn.” De steker moest zijn stunt bekopen met vijf jaar cel. Beroepshalve heeft Momoa gelukkig meer regie over zijn stunts, die hij als alfa-mannetje uiteraard zelf van a tot z uitvoert. Met frisse tegenzin, knort hij in Vancouver. “Vooral bij Aquaman. Want de stunts moesten natuurlijk ‘onder water’, als je begrijpt wat ik bedoel. Niet alleen de stuntmensen raakten vaak gewond, ik ook. Misschien omdat ik al in de veertig ben. En toch: in Justice Leaque deed ik ook al mijn eigen stunts en daar had ik geen centje pijn.” 

In Dune was hij de wapenmeester van de Atreides-familie en in dit epos waren de stunts ánders, vond Momoa. “Eerlijk gezegd zijn de meeste acties knullig. Maar in Dune zijn ze sierlijk, haast artistiek.” Momenteel is Jason druk met zijn debuut in de tiende Fast & Furious, maar stiekem verlangt hij naar andere rollen, bekent hij. “Er zijn weinig regisseurs die mij bellen om een arts of advocaat te spelen. Prima. Maar ik kan best een kostuum aan, hoor. Stiekem kan ik niet wachten om een keer zo’n ambtelijke kantoor-dikzak te spelen.”

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!

Lees verder