James May Grand Tour

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
James May Grand Tour

Interview: James May wil Nederlandse Grand Tour special in een DAF rijden

|
|

Laatste update:

Groot-Brittanië is net als Nederland in een harde lockdown geweest het afgelopen jaar, maar toch wisten de Grand Tour presentatoren Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May een nieuwe Special op te nemen in het ruige Schotland. Wij interviewden ‘Captain Slow’ over zijn ervaring en wat het trio nog meer in petto heeft.

The Grand Tour Special Lochdown kun je vanaf 30 juli zien op Amazon Prime Video. Bekijk ook onze Top 10 beste series nu op Amazon Prime Video.

De eerste Grand Tour special opgenomen in coronatijd: Lochdown. Het valt op dat de titel daar ook naar verwijst.

"Ja hij is slim hè?"

Hoe overleef je verder de coronatijd?

"Ik leef erg gezond tegenwoordig, ik beweeg meer, probeer gezond te eten. De coronapandemie heeft me geen schade gedaan, al besef ik goed dat dit voor veel mensen anders is. Ik heb geluk gehad, kon wat werk doen tijdens de lockdown. Ik heb er zeker niet van genoten, het was frustrerend, een jaar in huis zitten. Maar het was ook weer niet een verschrikking."

Jullie waren eerst van plan om een Rusland Special te doen. Zijn er elementen daarvan overgezet naar het Schotland avontuur?

"Nee, de Rusland Special was het project dat we net wilden doen voordat Groot-Brittanië volledig in lockdown ging. Het was echt een paar dagen voor we zouden vertrekken, dus hij staat nu geparkeerd, maar we zijn nog steeds van plan om Rusland te doen. Waarschijnlijk pas volgend jaar, dat weten we nog niet. Maar hij komt er zeker aan. We hebben ook niets gestolen uit die Special, we zijn niet van die mensen die stukjes van een Pyramide jatten om er een huis mee te bouwen."

Interview: James May wil Nederlandse Grand Tour special in een DAF rijden

Dus de Schotland special was een beetje uit noodzaak geboren?

"Schotland is eigenlijk een idee dat we al jaren in ons hoofd hadden. We hebben er vaak over gepraat maar het is er nooit van gekomen, tot nu. Ook de vraag ‘waarom Europa nooit Amerikaanse auto’s heeft omarmd’, staat al jaren op het bord. Dus dit was dé kans om het uit te zoeken en het antwoord is: ze zijn te groot en ze gebruiken veel te veel brandstof."

En ondertussen genieten van het Schotse land en de cultuur

"Ja en zeker ook veel van het prachtige Schotse weer…" [Spoiler alert: het regent tijdens de hele special]

Interview: James May wil Nederlandse Grand Tour special in een DAF rijden

Maak je liever een special in Groot-Brittanië of eentje in een ander land?

"Dat is een goede vraag. Hmm, eigenlijk maakt het niet zoveel uit als je kijkt naar de voorbereiding. En het leukste is altijd aanwezig: lekker rondrijden en praten over auto’s en ondertussen rotzooi trappen met de andere twee. Alle locaties zijn interessant als je ze op de juiste manier benadert. Maar verder maakt het voor mij niet zoveel uit. Ik snap wel de kritiek dat we eigenlijk naar het buitenland zouden moeten; we heten niet voor niets The Grand Tour. Maar het is niet wat onze Specials speciaal maakt, dat is ons drietal dat over auto’s en andere interessante dingen losgaat. De locatie is bonus."

Heb je ooit overwogen een Grand Tour Special in Nederland te maken?

"Ja dat hebben we zeker. In het verleden deden we items en zelfs een GT-aflevering in Nederland, maar we hebben nog nooit een Special gedaan. Ik denk dat het wel kan, als we weer worden toegelaten tenminste. Brexit en COVID zitten een beetje in de weg, maar ik denk dat het wel zou lukken. Als we denken ‘Oh Nederland is de enige plek waar we terecht kunnen’, en we hebben een briljant idee, dan kan het zeker."

Bekijk ook onze Top 10 beste films die je nu op Amazon Prime Video kan kijken.

Wat zou je auto dan zijn voor de Nederland Special?

"Dat moet wel een DAF zijn met een Variomatic aandrijving, waardoor die even hard achteruit als vooruit kon. Doen jullie trouwens nog steeds die achteruitraces met DAF’s? Ik heb de video’s weleens op YouTube gezien en dat ziet er fantastisch uit! Extreem gevaarlijk, dat wel. De Volvo 340 en 360 konden ook net zo snel achteruit rijden."

Interview: James May wil Nederlandse Grand Tour special in een DAF rijden

Je zou ook voor de MINI kunnen gaan, die bouwen we hier in Nederland

"Ja perfect, dus dan kunnen we met een DAF, een Volvo en een MINI door Nederland rijden en doen we alles in z’n achteruit. Nederland is ook een plat land, dus dat maakt achteruit rijden een stukje makkelijker."

Goed punt, ik geloof dat we maar één berg hebben in Nederland

"Dan wordt dat het eindpunt en moeten we die in z’n achteruit beklimmen. Daar heb je het, een special!"

Interview: James May wil Nederlandse Grand Tour special in een DAF rijden

Over specials gesproken, je hebt een reisspecial naar Japan gemaakt en een kookprogramma voor Amazon. Waar ga je na de lockdown je op richten?

"Naast The Grand Tour ga ik nog een ‘Our Man In…’ reisspecial maken, maar we hebben nog niet besloten naar welk land. De deltavariant van het virus kan nog voor vertraging zorgen, maar we hebben vijf opties op een rijtje geheel uitgewerkt. Dus we hoeven alleen groen licht te krijgen en dan gaan we. Er komt er absoluut nog een."

Interview: James May wil Nederlandse Grand Tour special in een DAF rijden

Tot slot nog een vraag over Jeremy Clarkson: hij is nu een boer en in zijn programma Clarkson’s Farm zie je dat hij een stuk geduldiger moet worden. Heb je daar al iets van gemerkt?

"Nee, dat kan ik niet zeggen. Ik heb hem het afgelopen jaar ook niet zoveel gezien vanwege de lockdown en hij was natuurlijk druk met het boeren. Ik heb er eigenlijk nog niets van gemerkt, mijn eerste indruk is dat hij nog steeds een eikel is."

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

The Grand Tour Special Lochdown kan je nu zien op Amazon Prime Video.

Lees verder