In memoriam: Tina Turner – Een legendarische zangeres, die zich niet klein liet krijgen

Het is geen wonder dat er al films en zelfs een musical over Tina Turner (1939 – 2023) zijn gemaakt, want mijn god wat had die vrouw een veelbewogen leven!

Tina Turner
© Ovation TV

Tina Turner werd uiteindelijk de ‘Queen of Rock & Roll’, met meer dan tweehonderd miljoen verkochte albums en ontelbare onderscheidingen, waaronder twaalf Grammy Awards. Dat was echter een scherp contrast met de jonge Anna Mae Bullock (haar geboortenaam), die met haar ouders en twee zussen katoen plukte in Tennessee. Die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd ondergebracht bij strenggelovige grootouders. Die zich ongewenst en ongeliefd voelde door een moeder die de benen nam en een vader die snel hertrouwde. Die als tiener werkte als schoonmaakster en verliefd werd op een knul, die haar verliet om met een ander te trouwen.

Grijp de microfoon en je kansen

Niet bepaald een rooskleurige start, maar Anna Mae’s kansen keerden toen ze in 1957 naar een optreden van Ike Turners band ging, in de pauze een microfoon greep en even liet horen wat ze in huis had. Dat leverde haar een baan en een vriendje op: saxofonist Raymond Hill. Helaas dumpte hij haar nog voordat ze op haar achttiende hun zoon kreeg. Ike werd haar nieuwe vent en hij noemde haar Tina, een variatie op de naam van stripfiguur Sheena, Queen of the Jungle. Ze trouwden, kregen een zoon en samen met Ike’s kinderen uit een eerdere relatie, hadden ze vier kids, waarmee ze helaas nooit een hecht gezin zouden vormen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Tina Turner
© HBO Documentary Films

Vluchten met slechts 36 cent op zak

Muzikaal ging het wel als een dolle, met hits als River Deep – Mountain High, de cover Proud Mary, en het door Tina geschreven Nutbush City Limits. Hun muziekstijl ging van rhythm & blues naar rock ‘n’ roll en in 1967 was Tina de eerste zwarte artiest en de eerste vrouw op de cover van het muziekblad Rolling Stone. Helaas was Ike een ontrouwe eikel, verslaafd aan coke en bipolair. In 1976 barstte de bom; Tina rende letterlijk bij hem weg met slechts 36 cent op zak. Na de scheiding leefde ze twee jaar op voedselbonnen, terwijl ze elk optreden aannam om de schulden van de afgelastte concerten af te kunnen betalen.

Van zang naar film en weer terug

De omslag kwam in 1983 met de onverwacht grote hit Let’s Stay Together, gevolgd door What’s Love Got to Do with It en het album Private Dancer dat haar succesvolste ooit werd. Tien jaar na haar filmdebuut in de rockopera Tommy (1975), stond ze naast Mel Gibson in Mad Max Beyond Thunderdome, waar ze de hit We Don’t Need Another Hero aan overhield. Haar autobiografie I, Tina werd een bestseller en ze ontmoette haar toekomstige man, Erwin Bach. In de biopic What’s Love Got to Do with It werd ze gespeeld door Angela Bassett maar de zangpartijen deed ze zelf, net als het titelnummer van de Bondfilm GoldenEye.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Tina Turner
© HBO Documentary Films

Nieuwe nationaliteit en nieuwe nier

Sinds 1994 woonde Tina in Zwitserland en in 2013 kreeg ze het bijbehorende paspoort en deed ze afstand van haar Amerikaanse nationaliteit. Helaas begon ze daarna te kwakkelen met haar gezondheid. Haar man gaf haar een van zijn nieren, maar ze kwam er nooit helemaal bovenop. De werklust werd er niet minder op; ze schreef haar tweede memoires My Love Story en werkte met Phyllida Lloyd (Mamma Mia!) aan de musical Tina, die nog steeds volle zalen trekt. In 2020 bracht ze een remix van What’s Love Got to Do with It uit waarmee ze de eerste solo-artiest werd met hits in zeven achtereenvolgende decennia. Het was een mooi laatste wapenfeit van de legendarische zangeres die op 83-jarige leeftijd overleed in haar woonplaats Küsnacht.