Immanuelle Grives voor even terug de gevangenis in

Het bericht dat actrice Immanuelle Grives was opgepakt met een indrukwekkende hoeveelheid drugs op zak baarde behoorlijk wat opzien in 2019. Vooral omdat ze een nogal ongeloofwaardige reden opgaf waarom ze die halve apotheek bij zich droeg. Inmiddels is ze weer op vrije voeten, maar keert ze toch nog even terug naar de gevangenis om mensen een lesje te leren.

Immanuelle Grives
© Brunopress

Meer dan honderd xtc-pillen, cocaïne, ketamine, MDMA en amfetamine. Dat is wat actrice Imanuelle Grives allemaal bij zich had op dancefestival Tomorrowland in België toen ze werd opgepakt in 2019. De Airbnb die ze huurde bleek nog een aardig voorraadje te liggen. En dat allemaal om zich voor te bereiden op een rol in een film over drugs die ze zou gaan draaien in Suriname. Je moet er maar opkomen. Maar die tijd ligt nu achter haar. Ja, haar proeftijd van vijf jaar loopt nog wel, maar ze mag weer werken. En dat doet ze dan ook in België.

Comeback

Aanvankelijk vond Imanuelle dat Nederland haar had laten vallen. Maar kennelijk is de film- en tv-wereld toch vergevingsgezind. Want eigenlijk loopt haar carrière weer best lekker sinds haar vrijlaten. In Spangas keerde ze terug nadat ze daar in eerste instantie werd uitgeknikkerd. En de afgelopen jaren had ze ook grotere rollen in tv-series als Papadag, Adem In Adem Uit en Zenith. En ook was ze gewoon weer te zien in de film Zwanger & Co. Kortom, niets aan de hand dus.

Recht naar de gevangenis

En ook in haar tijdelijke thuisland België wordt ze aan het werk gehouden met een nieuwe documentaire Recht naar de gevangenis. Daarvoor keert ze terug naar de gevangenis om een inkijkje te geven in het leven achter de tralies. "Waarom doe ik dit alweer, vroeg ik me af", zegt Imanuelle in een interview met de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. "Weer door al die poortjes die telkens achter je worden gesloten... Het is zo verstikkend."

Nuttige tijd

Uiteindelijk duurde de celstraf van Imanuelle zo'n twee maanden. Maar alleen maar negatief is het voor de actrice niet geweest, vertelt ze in het interview. "Het klinkt misschien vreemd, maar achteraf ben ik heel blij dat het me is overkomen. Ik bevond me in een heel destructieve fase in mijn leven. Niets boeide me nog, ik wilde nergens meer aan denken", vertelt Imanuelle.

Goddelijke interventie

Dat het slecht met haar zou aflopen leek al haast vast te staan. "Ik nam die dag al geestverruimende middelen als ontbijt en net daarvoor was ik al een keer met veel te veel alcohol achter het stuur gekropen. De kans dat het die zondag verkeerd ging aflopen was heel groot, toch werd ik er die dag random uitgepikt door de politie." Het was voor haar ook een spirituele ervaring. "Het voelde als een goddelijke interventie. Het hele gebeuren dat er op volgde, gaf me de kans stil te staan bij mijn leven en, hoe verschrikkelijk de manier waarop ook was, opnieuw te beginnen.”

Teruggevochten

Over haar ervaringen schreef Imanulle in 2020 ook een boek met de titel Mijn Vechtershart. Die titel omschrijft goed waar ze mee bezig is geweest de afgelopen jaren met het herstel van haar carrière. "De stempel van ex-gedetineerde hangt onlosmakelijk aan mij, maar ik gebruik ‘m liever om iets nuttigs mee te doen. Psychologische hulp heeft me erg geholpen en ervoor gezorgd dat ik kan zeggen dat een opname in een gevangenis nooit meer gaat gebeuren. Tenzij het voor een tv-programma is”, vertelt ze ironisch.

Kleine doelgroep

De doelgroep van Recht naar de gevangenis is een hele kleine. In dit programma leren hoge ambtenaren van ex-gedetineerden over het gevangenisleven. En hoewel Imanuelle het verstikkend vond om terug te zijn, vond ze het wel waard. "Ik vond de insteek van de docu heel interessant, want hoge ambtenaren en ex-gedetineerden kunnen veel van elkaar leren."

Recht naar de gevangenis zal te zien op de Vlaamse zender Play4.

Bron: ANP / Veronica Superguide