• BN'ers
  • TV

'Ik zou Wesley Sneijder adviseren het bij voetbal te houden op tv'

Door Redactie
Wesley Sneijder in Veronica Offside

Hij probeerde het even als zaakwaarnemer en als voetbaltrainer, maar nu lijkt oud-voetballer Wesley Sneijder zijn tweede passie eindelijk gevonden te hebben: de televisie. Collega Frank Evenblij: “Het klinkt misschien gek, maar ik was echt trots op hem na Villa Oranje.”

Tekst: Jan-Cees Butter

Nog niet eens zo heel lang geleden waren er serieuze zorgen om Wesley Sneijder. Wat moest er terechtkomen van de oud-voetballer die in 2019 was gestopt? Ook de recordinternational van Oranje (134 interlands) leek niet te ontkomen aan de voor topsporters bekende zwarte gat. Met als tragisch dieptepunt de gelekte videobeelden waarop Sneijder in beschonken toestand te zien was terwijl hij dansend op een auto stond in zijn Utrechtse wijk Ondiep.

Sneijder (38) bleek zoekende. Zoveel was duidelijk. De Utrechter, die het shirt droeg van Ajax, Real Madrid, Internazionale en Galatasaray, probeerde het na zijn actieve carrière eerst als zaakwaarnemer, snuffelde vervolgens even aan het trainersvak en deed tot slot iets wat wel meer oud-voetballers doen: hij publiceerde zijn biografie. “Ik hoop Wesley ervan te kunnen overtuigen om zichzelf weer een doel te stellen”, zei schrijver/boezemvriend Kees Jansma na de voltooiing van dat project, in juni 2020. “Het is goed om na zo’n schitterende carrière wat gas terug te nemen, maar uiteindelijk gedijt ieder mens beter als het leven een richting heeft.”

Experiment 

Die richting lijkt Sneijder nu gevonden te hebben. Want hij is niet weg te slaan van de tv. Uiteraard in zijn rol als voetbalanalist, waarvoor hij regelmatig aanschuift in Veronica Offside en bij RTL7, dat de Champions League-rechten heeft. We zagen Sneijder ook in Scoren in de Kelderklasse, dat hij presenteerde met voormalig ploeggenoot Andy van der Meijde, en het muzikale programma Mart op de Piste, waarin de kleine balvirtuoos aanschoof naast mattie Mart Hoogkamer. Op Videoland schittert Sneijder momenteel naast Frank Evenblij in Villa Oranje, waarin de twee met Ronald Koeman, Wim Kieft, Jan Wouters en Hans van Breukelen terugblikken op het succesvolle EK’88. “Ik wist ook niet precies hoe dat moest”, bekende Sneijder in Veronica Offside over zijn rol als gespreksleider/interviewer.

Gewone jongen

Een geslaagd experiment? “Wesley heeft het echt waanzinnig goed gedaan”, zegt een enthousiaste Evenblij over zijn samenwerking met Sneijder in Villa Oranje. “Tijdens de opnames van het vorige seizoen, toen we met Sneijder, Dirk Kuyt, Mark van Bommel en John Heitinga terugblikten op hun loopbaan, merkten we al dat Sneijder een echte gangmaker is, iemand die het gesprek op gang hield, drankjes inschonk en ook nog eens waanzinnig lekker kon koken. Toen het idee voor een tweede seizoen er lag, was al snel de vraag: moet Wesley niet mee als een soort sidekick? Ik voelde daar wel wat voor. Met Wesley had ik een geweldige klik.” En, wat Evenblij verbaasde: nadat Sneijder zijn ja-woord had gegeven, bleek hij zijn rol als mede-interviewer en gespreksleider uiterst serieus te nemen. “Voor zo’n programma worden hele draaiboeken gemaakt”, weet Evenblij. “Dat vraagt nogal wat research, zeker voor de één-op-één-gesprekken die ik doe. Op een dag belde Wesley mij op. ‘Hey Frank, hoe doe jij dat nou allemaal?’ vroeg hij. Ik zei: dan kom je toch een dagje naar mij? Zo gezegd, zo gedaan. Toen hebben we bij mij thuis de hele dag gewerkt aan vragenlijsten. Wesley vond dat reuze interessant.” 

De grote kracht van de tv-persoonlijkheid Sneijder? Evenblij noemt allereerst zijn status. “Wesley is natuurlijk een van de beste voetballers die Nederland ooit heeft gehad”, vindt hij. “Daarnaast is hij niet op zijn mondje gevallen. Hij praat niet met meel in de mond, zoals sommige analisten nog wel eens doen. Wesley durft wat te zeggen.” Daarnaast is Sneijder altijd dicht bij zichzelf gebleven, meent Evenblij. “Ik denk dat veel mensen zich met hem kunnen identificeren. Ondanks het extreme leven dat hij met Yolanthe heeft gehad, inclusief uitspattingen en escapades, is hij altijd een gewone jongen gebleven. Iemand met wie je gewoon een biertje in de kroeg kunt drinken, zoals wij af en toe nog wel eens doen.” 

Tekst gaat verder onder de Instagram-post

Wesley is zichzelf

Dat ‘gewone’ valt ook Tina Nijkamp, voormalig directeur van SBS, op. “Als hij het over voetbal heeft, dan spreekt hij de taal van het volk”, ziet zij. “Wesley heeft een mooie stem, praat duidelijk en gebruikt niet al te lange zinnen. Hij praat ook heel erg in ‘quotes’ zoals ze dat in tv-termen noemen. Voor een presentator is dat ideaal. Wesley begrijpt wat er van hem gevraagd wordt.” Maar er is nog iets anders, vervolgt Nijkamp. “Wesley durft zich kwetsbaar op te stellen, iets wat je tegenwoordig maar weinig ziet bij voetballers. Een mooi voorbeeld vond ik zijn deelname aan het programma The Story of my Life van Linda de Mol, waarin hij met Yolanthe (van wie Sneijder in 2019 scheidde - Red.) ouder geschminkt werd. Dat moet je wel durven. Tja, diep van binnen blijft hij die volksjongen uit de Utrechtse wijk Ondiep.” 

En toch: als Nijkamp, tegenwoordig actief als media-consultant, Sneijder een tip zou moeten geven, dan zou ze hem adviseren om het op tv vooral bij voetbal te houden. “Natuurlijk, hij kent veel BN’ers, wat ongetwijfeld komt door zijn tijd met Yolanthe, maar in dat programma van Mart Hoogkamer vond ik hem minder uit de verf komen”, stelt Nijkamp. “Dat was van die jongensachtige humor, met types die allemaal wat jonger waren dan hij. Ik vond dat niet zo bij hem passen.” 

Geen half werk

Sneijder zelf heeft intussen keuzes genoeg. Want als het aan Evenblij ligt, komt er zeker een vervolg op hun samenwerking in Villa Oranje. “Het klinkt misschien gek, maar ik was echt trots op hem na de opnames”, bekent Evenblij. “Wesley ging er vol voor en heeft geen half werk geleverd. Je zag hem in zijn rol groeien. Eerst had hij nog kaartjes met daarop de vragen onder zijn bord liggen, maar al snel zei ik: Wes, gewoon loslaten en praten. Dat werkte. Als Wesley zichzelf is, dan is hij op zijn best.” 

Villa Oranje, met Wesley Sneijder en Frank Evenblij, is terug te zien via Videoland. Op 27 november speelt Wesley een grote rol in de uitzending van Andere Tijden Sport, over de wedstrijd Nederland - Brazilië op het WK van 2010.

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!