• Brandende Vraag

Hoe zit het nu eigenlijk met die mysterieuze Netflix Top 10?

Door Klaas Kaptijn
Netflix top 10

Netflix-kijkers kunnen er niet omheen bij het uitkiezen van iets om te kijken: de top 10. Maar hoe en wat ordent dit lijstje nou precies? En waarom staan er soms zulke vreemde films en series in? Film- en serieredacteur Klaas Kaptijn duikt in dit mysterie.

Met dat duizelingwekkende aanbod van ze blijft het een uitdaging om je ideale kijkvermaak te vinden op Netflix, maar ooit was het nog lastiger. Dan hebben we het over de tijd van voor de twee top 10's (eentje voor films en een voor series). Want: toen hadden we één lijst met de tien populairste films en series van de dag. Die geven je in elk geval een ijkpunt binnen het aanbod aan de hand van wat andere gebruikers kijken. Tenminste: dat is wat je je voorstelt bij de betekenis van deze top 10. Maar klopt dat? 

Notoir vaag

'Top 10 van films in Nederland vandaag', staat er tegenwoordig boven de top 10 films. Dan weten we dat deze informatie slaat op Nederland en de dag van vandaag, maar daar houdt het mee op, want op grond waarvan zijn de titels geordend? Er staat niet expliciet bij dat dit de populairste zijn. Netflix is notoir vaag over de kijkcijfers van hun films en series: alleen met deze top 10's lichten ze een tipje van de sluier op over wat scoort. Hoe moet je lezen wat Netflix ons hier vertelt?

Netflix top 10
© archief

Twee minuten

Insiders bij de streamingdienst hebben bij de lancering van de top 10's toegelicht hoe het zit. Bij Netflix is het al genoeg om twee minuten van een film of serie te kijken: dan heb je 'm volgens hun meetinstrumenten gezien. Dus als Slumberland op nummer 1 staat in de lijst, heeft die film in de afgelopen 24 uur in Nederland de meeste weergaves van minimaal twee minuten gehad bij alle gebruikers bij elkaar. Er was een tijd dat Netflix pas een vinkje achter een titel zette als een kijker minimaal 70% van een film had gezien, maar om een scheef beeld te voorkomen met content van verschillende lengtes, is dat dus veranderd.

Verrassingshit

Je hoort de kritiek nog wel eens dat die top 10's opvallend vaak gevuld zijn met Netflix' eigen maaksels en dat ze daarom niks meer zijn dan een promotool. Maar die verdenkingen staan haaks op een opvallend verschijnsel. Regelmatig duiken er in de filmlijst titels op van oude films, die er niks te zoeken zouden hebben als ze niet echt door de kijkers erin gekeken waren. Onlangs nog, toen stond bijvoorbeeld het drama The Deep End of the Ocean op nummer 1: een film uit 1999 met Michelle Pfeiffer en Whoopi Goldberg. Toentertijd haalde deze onopmerkelijke familievertelling in Nederland niet eens de bioscoop. Hoezo haalt die dan opeens de top 10 in 2022?

Kuddegedrag

Het antwoord is simpel: die film was nieuw binnen het aanbod. Nieuwe titels krijgen binnen de lay out van Netflix' pagina altijd een plek op de eerste rang. Dat zien mensen en dan doet een uitnodigende thumbnail de rest. Waarschijnlijk had de helft van de kijkers niet eens in de gaten dat deze film al meer dan twintig jaar oud is: voor wie 'm niet kent, is het toch min of meer een nieuwe film met nog een leuke cast ook. En als die dan eenmaal de top 10 bereikt, krijg je een sneeuwbaleffect als meer en meer mensen 'm zien staan in de lijst. Zo werkt dat nou eenmaal: kuddegedrag bestaat ook op Netflix.

En laten we eerlijk zijn: je hebt die hele Netflix Top 10 misschien helemaal niet nodig! Want we vertellen je graag wat je absoluut niet mag missen in onze lijst met de allerbeste series die nu op Netflix staan.