Hoe zit het met de controversiële hoofdrolspelers van het Fyre Festival?
Het is alweer bijna zes jaar geleden dat het muziekfestival Fyre totaal mislukte. Sindsdien is er veel over te doen geweest, zoveel zelfs dat het in 2019 leidde tot een Netflix-documentaire. Hoe zit het vandaag de dag eigenlijk met de hoofdrolspelers van het festival dat zo mooi had moeten zijn?
Opgericht door de ondernemer Billy McFarland en Jeffrey Atkins (rapper Ja Rule), zou het muziekfestival op de Bahama’s het meest exclusieve feest van de wereld moeten worden. Aangekondigd met luxe tenten en uitzonderlijke restaurants is er met het Fyre Festival een spektakelstuk beloofd, maar in werkelijkheid was daar weinig van te merken. De luxe tenten bestonden uit loszittende stukken tentzeil en een maaltijd leek meer op troosteloos kantinevoedsel. Een goed geregelde organisatie is er daarnaast ook niet geweest en al snel ontstond er ophef onder bezoekers van het eiland. Ook op social media ging het helemaal los waardoor de hoge heren besloten het evenement snel af te kappen. Nog voordat er überhaupt een groot muziekoptreden was geweest! Iedereen die een kaartje kocht zou zijn geld terugkrijgen, maar dat is nooit gebeurd. Bezoekers richtten de vinger naar de oprichters, wat ervoor zorgde dat de twee in de problemen kwamen. Is je geheugen zo weer opgefrist? Mooi, dan kunnen we verder!
Het brein achter het Festival
Na de festivalflop, kreeg Billy veel aanklachten aan zijn broek. Om het evenement te realiseren is hij geholpen door investeerders die er vertrouwen in hadden dat zijn idee zou slagen. Toen die erachter kwamen dat ze in de maling waren genomen, wilden de ondernemers hun geld terug en kwam Billy voor de rechter te staan. In 2018 ging hij voor zes jaar de gevangenis in vanwege een veroordeling wegens oplichting. Ook kwam er een geldbedrag bij dat hij moest terugbetalen aan de investeerders, bij elkaar zo’n 26 miljoen dollar. Toch bleek er nog steeds een engeltje op zijn schouder te zitten. Na vier jaar vast te hebben gezeten werd de festivaloprichter in maart 2022 vroegtijdig vrijgelaten uit de gevangenis, om overgeplaatst te worden naar een reïntegratiehuis. Dit is een plek waar criminelen zich onder begeleiding van professionals focussen op het reïntegreren in de maatschappij. Hier is hij in september vorig jaar vrijgelaten waardoor hij nu weer vrolijk in de buitenwereld rondloopt.
Terug bij af
Je zou zeggen dat een ezel zich geen twee keer aan dezelfde steen stoot. Toch heeft dat er alle schijn van. Eind 2022 kondigt Billy op zijn TikTok-account zijn nieuwe onderneming PYRT aan. In de aankondiging vertelt hij dat we een nieuw evenement op een eiland van hem kunnen verwachten. Met het mislukte feest in ons achterhoofd best opmerkelijk te noemen. Wél verzekert Billy dat het deze keer niet om een festival gaat. Hoe het er precies uit moet gaan zien weten we nog niet, maar dat hij zijn zinnen weer op de Bahama’s heeft gezet weten we wel. De ex-gevangene kan dat trouwens wel vergeten, want de overheid van het land kwam met een statement waarin ze zeggen niet meer met hem geassocieerd te willen worden. Feit blijft dat Billy de 26 miljoen nog steeds moet terugbetalen en toch ergens geld vandaan zal moet toveren om dat te kunnen doen. Misschien is dit nieuwe evenement dus wel de manier om dat te realiseren.
De handlanger
In vergelijking met zijn zakenpartner, is Jeffrey (Ja Rule) wél goed weggekomen en heeft hij nooit vastgezeten vanwege zijn rol in het organiseren van het festival. In 2019 is de rapper vrijgesproken in een miljoenenrechtszaak aangespannen door een groep ondernemers, waar hij en Billy allebei in betrokken waren. De rechter oordeelde dat Jeffrey niet vervolgd hoefde te worden omdat hij geen dingen heeft beloofd die hij niet is nagekomen. Zelf beweerde Ja Rule ook vooral een slachtoffer te zijn door op zijn Twitter te schrijven dat Billy hem heeft opgelicht en bedrogen. In de jaren na Fyre heeft Jeffrey nog aangekondigd een eigen festival te organiseren, maar daar is het nooit van gekomen. Buiten zijn activiteit op Twitter is het vrij rustig gebleven rondom de rapper en is hij vandaag de dag vooral bezig met zijn muziekcarrière.
In de kou laten staan
Sommigen kunnen zich Maryann Rolle misschien nog wel herinneren. Door haar zegje in de Netflix-documentaire is ze bekend geworden over de hele wereld. De vrouw die al jaren cateraar is op de Bahama’s, is destijds door de organisatie van het festival ingehuurd om het eten te regelen op een deel van het festivalterrein. Een flinke onderneming, zo investeerde ze omgerekend bijna 50.000 euro van haar spaargeld om de maaltijden en het personeel te kunnen regelen. Toen het hele festival één groot fiasco bleek te zijn en het vroegtijdig stopte, begon de ellende voor Maryann pas echt. Zo is ze namelijk nooit terugbetaald door de organisatie en belandde ze in een financiële put.
Gulle gever(s)
Faillissement dreigde en in alle wanhoop om toch geld terug te krijgen is Maryann, nog voordat de Netflix-documentaire uitkwam, een GoFundMe gestart. Met succes: na het zien van de documentaire hadden veel mensen het met haar te doen en besloten geld aan haar te doneren. Van kleine tot grote bedragen, alles kwam voorbij. Doneren is op dit moment niet meer mogelijk, maar gezien het geldbedrag dat ze heeft ontvangen is de noodzaak voor meer geld er ook vanaf. Maryann heeft met haar actie omgerekend meer dan 200.000 euro gedoneerd gekregen! En als je dat nog niet hartverwarmend vond: van dat geld heeft ze meer dan de helft weggegeven aan andere mensen die dat nodig hadden, zo gaf ze aan in een interview met Eyewitness News. ‘’Ik ben een gever, dus iedereen die bij mij aanklopt heb ik geprobeerd te helpen. Het was onmogelijk om iedereen te helpen, want door het vele geven was het geld ook op. Pijnlijk om nee te zeggen tegen mensen die ziek zijn en het geld hard kunnen gebruiken.’’ Vandaag de dag is ze nog werkzaam bij haar eigen bedrijf en geeft ze aan dat ze doorgaat met het ‘zegenen’ van mensen.
Benieuwd hoe het met andere hoofdrolspelers uit Netflix' true crime-series gaat? Recent doken we in de levens van Luka Magnotta uit Don't F**k With Cats én de Tinder Swindler.
Wat anderen nu lezen
Tiger King-crimineel Joe Exotic gaat vanuit cel voor Amerikaans presidentschap
Laatste kans: Netflix verwijdert déze films en series
Recensie Shadow and Bone seizoen 2 – ‘Ongeïnspireerde fantasyserie die te snel een verhaal wil vertellen'
Waar moeten de nieuwe Lord of the Rings-films over gaan?
Recensie Money Shot: The Pornhub Story – ‘Een opvallend genuanceerde docu zonder spanning en sensatie’
Waarom moeten films zo lang duren?
11 series die Netflix nooit had mogen cancelen
Dít is waarom Freek Vonk geen hulp van zijn cameraman krijgt als hij gebeten wordt
Sallie Harmsen over Noise: 'We krijgen veel voor onze kiezen'
Recensie MH370: The Plane That Disappeared – ‘De rommelige docu laat je achter met nog meer vragen’