Kijken zonder Kopen kandidaten

Veronica Superguide logo
Kijken zonder Kopen kandidaten
Kopen Zonder Kijken

Hoe worden deelnemers van Kopen Zonder Kijken uitgekozen?

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Emma de Wijer

In het eerste seizoen werden deelnemers van Kopen Zonder Kijken voor gek verklaard. Inmiddels wil iederéén dat Alex, Bob en Roos een droomhuis voor ze koopt. Aan welke criteria moet je voldoen om tot die geluksvogels te behoren?

Aan aanmeldingen geen gebrek

Wanhopige deelnemers die al hun geld uit handen geven om anderen een huis voor ze te laten kopen: dat gold voor de mensen in de eerste twee seizoenen. "Het idee was dat ze in blinde paniek deze stap zetten'', zegt Bob Sikkes in De Telegraaf. Nu weet iedereen dat het Kopen Zonder Kijken-team een paleis voor je neerzet. In combinatie met de oververhitte huizenmarkt heeft dat ervoor gezorgd dat er zo'n duizend aanmeldingen per seizoen zijn.

Geen alleenstaanden

Hoe word je dan geselecteerd tussen al die aanmeldingen? Allereerst moet je niet alleenstaand zijn. "Singles wijzen wij voor dit programma helaas af", zegt Thijmen Vissers, regisseur en eindredacteur van Kopen Zonder Kijken, tegen LINDA. "De dynamiek tussen twee mensen, geen knopen kunnen doorhakken: dat zorgt juist voor het leuke samenspel."

Kandidaten zijn niet 'zielig'

Daarbij proberen de makers ook 'gelukszoekers' uit de aanmeldingen te filteren. "Mensen met twee linkerhanden die het wel makkelijk vinden dat ons programma het werk uit handen neemt", zegt Thijmen. "Maar het kan natuurlijk ook misgaan. Het blijft een grote gok." Het is echter geen hulptelevisie, benadrukt Thijmen. "De kandidaten in ons programma hebben nog een dak boven hun hoofd. We zijn niet essentieel."

Groot budget

De krappe huizenmarkt heeft het programma ook veranderd. Waar deelnemers met een budget van vier ton of minder eerst nog mee mochten doen, worden die nu afgewezen. Daar zijn de stijgende huizenprijzen de oorzaak van. "Je moet wel vijf ton hebben, willen we wat leuks kunnen doen. Het wordt een soort elite-programma", zegt Alex in De Telegraaf. En dan nog is het geen makkie: gemiddeld worden er 23 biedingen gedaan voordat er een huis is gekocht, en de langste zoektocht in Kopen Zonder Kijken staat op langer dan een jaar.

Je ziet Kopen Zonder Kijken elke maandag op RTL4, vanaf 20:30 uur.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Lees verder