Hoe waargebeurd is The Blair Witch Project?

Door Redactie
Horrorfilm The Blair Witch Project 1999

The Blair Witch Project is een van de beste en invloedrijkste horrorfilms van de afgelopen 25 jaar. Maar in hoeverre hebben de gebeurtenissen in deze onverwachte kaskraker écht plaatsgevonden?

In The Blair Witch Project trekken filmstudenten Heather, Josh en Mike de bossen van Maryland in om een documentaire te schieten over de mythe van de heks waaraan deze film zijn titel dankt. Het drietal zal nooit terugkeren van hun expeditie… Een jaar later worden echter de opnames gevonden die de filmstudenten hebben geschoten. En daaruit blijkt dat de moordzuchtige heks meer is dan een legende!

Nep-interviews

Nog voordat The Blair Witch Project in première was gegaan suggereerden regisseurs Daniel Myrick en Eduardo Sanchez dat de filmbeelden authentiek waren. Zij lanceerden een website met onder meer nep-interviews met familieleden van de verdwenen studenten en een forum waarop bezoekers de mysterieuze zaak konden bespreken. Een half jaar na de première van The Blair Witch Project had de website al 160 miljoen bezoekers getrokken. Hierdoor wordt deze horrorfilm beschouwd als de eerste film die viral ging met een online marketingcampagne.

Hoe waargebeurd is The Blair Witch Project?

Vermist-posters

Maar ook offline deden de filmmakers er alles aan om de schijn op te houden. Zo werden Vermist-posters gedrukt met daarop het verzoek om uit te kijken naar de verdwenen filmstudenten. Sterker nog, in de officiële biografieën van de acteurs op IMDb viel te lezen dat de hoofdrolspelers ‘vermist of overleden’ waren. Er werd zelfs een nieuwe nepdocumentaire geschoten, genaamd The Curse of the Blair Witch, die meer vertelt over het achtergrondverhaal van de huiveringwekkende heks. Deze werd kort voor de filmrelease uitgezonden op het Amerikaanse Sci-Fi Channel.

Hoe waargebeurd is The Blair Witch Project?

Baanbrekend

Het is dus geen wonder dat veel mensen dachten dat de beelden in The Blair Witch Project authentiek waren toen de film in de zomer van het legendarische filmjaar 1999 in première ging. En de baanbrekende marketingcampagne deed de kassa’s flink rinkelen. De film kostte nog geen half miljoen dollar om te maken, maar bracht bijna 250 miljoen in het laatje. Zoals dat gaat, verschenen er nog enkele matige vervolgen en zou er zelfs een heuse televisieserie in de maak zijn rondom de Blair Witch.

Luister ook onze podcast Bankplakkers met kijktips en het laatste nieuws:

Duister randje

Toch had de gewaagde marketingcampagne ook een duister randje. In een interview met VICE vertelt Joshua Leonard, een van de hoofdrolspelers, dat zijn ouders werden gebeld door kennissen die hen condoleerden met het verlies van hun zoon. Pas toen de cast opdook in talkshows om The Blair Witch Project te promoten, beseften veel mensen dat de film en alles er omheen van begin tot eind in scène was gezet en dat de cast hun angstaanjagende ontmoeting met de heks gewoon kon navertellen...