Vera Farmiga en Patrick Wilson in The Conjuring 3: The Devil Made Me Do It

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Vera Farmiga en Patrick Wilson in The Conjuring 3: The Devil Made Me Do It

Hoe waargebeurd is de nieuwe Conjuring?

|
|

Laatste update:

De derde Conjuring-film (The Devil Made Me Do It) draait nú in de bioscoop. Hoog tijd om eens te kijken wat er precies klopt van al die claims dat de trilogie grotendeels waargebeurd is. Zeker nu de duivel himself in het spel komt. Zes waanzinnige waarheden en drie grote onzinmomenten.

De waarheid

1. Ed en Lorraine zijn hartstikke echt…

Het demon-busting echtpaar uit de films (gespeeld door Vera Farmiga en Patrick Wilson) is helemaal echt. Sinds de jaren vijftig waren ze actief als ‘paranormaal researchers’, en Lorraine bleef tot haar dood (in 2019, op 92-jarige leeftijd) betrokken bij het maken van de Conjuring-films, om te zorgen dat hun verhalen wel in goede handen waren.

Hoe waargebeurd is de nieuwe Conjuring?

Bron: Warner Bros.

2. En de familie waar de film om draait is ook echt

De film is gebaseerd op een echte rechtszaak (waarover dadelijk meer) uit de eighties met een ijzingwekkende origin story: een door de duivel bezeten jongetje. Volgens Ed, Lorraine en grote delen van zijn familie was de elfjarige David echt bezeten. Er kwamen zes exorcismen aan te pas, vaak in aanwezigheid van Ed en Lorraine, en aan het einde van The Devil Made Me Do It hoor je een echte geluidsopname van zijn ‘overname’. Overigens gelooft grote broer Carl Glatzel Jr. er niets van. Hij claimt al jaren dat zijn broertje leed aan een geestesziekte en klaagde de Warrens zelfs aan omdat zij zijn verhaal zouden hebben gedramatiseerd uit winstbejag. De zaak werd geschikt.

3. Er gebeurden rare dingen, in huize Glatzel

Carl mag dan sceptisch zijn, verschillende familieleden deelden met een lokale krant precies wat ze gezien hadden tijdens de maanden dat David zou zijn bezeten. Zij noemden onder andere een zwevende David, zwevende borden, schommelstoelen die door de lucht vlogen en een speelgoeddino die uit zichzelf begon rond te lopen.

4. De dader herinnert zich niets van de moord waar de film over gaat

In de derde Conjuring draait het om de moord op huisbaas Bruno Sauls (eigenlijk heette hij Alan Bono), door zijn huurder, Arne Cheyenne Johnson (19). Die verkering had met de oudere zus van de bezeten David. Wat er precies door zijn hoofd ging op het moment dat hij de moord pleegde, weet alleen Arne. Of nou ja, ook niet meer: hij werd door de politie een paar kilometer van de crime scene bebloed aangetroffen en zei: “Ik geloof dat ik iemand iets aan heb gedaan.

Hoe waargebeurd is de nieuwe Conjuring?

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

5. De duivel werd de rechtszaal in gesleept

Dit is heel erg waar, want de zaak van Arne werd de eerste zaak (er zouden er meer volgen, echt waar) waarin de verdediging was ‘dat de duivel hem ertoe had aangespoord’. Only in America.

Hoe waargebeurd is de nieuwe Conjuring?

6. De zaak ligt genuanceerder

Ongetwijfeld waar, want hoewel het niet in de film zit, zou Arne woest zijn geworden om geruchten dat er meer speelde tussen zijn vriendin Debbie en hun huisbaas. Wat in elk geval enig motief zou verstrekken naast duivelse invloeden.

Onzin

1. Ed kreeg een hartaanval terwijl hij een exorcisme leidde

Nope, didn’t happen. Of toch zeker niet tijdens een exorcisme. Ed kreeg meermalen in zijn carrière een hartaanval (risico van het vak, zou je haast zeggen), maar voerde nooit zelf een exorcisme uit. Dat was iets wat louter katholieke priesters konden doen.

Hoe waargebeurd is de nieuwe Conjuring?

2. Er was ook een cult betrokken bij de zaak

Klinkklare onzin, die alleen in de film zit om Arne ook nog een beetje een verhaal te geven in de periode dat hij vastzit in afwachting van zijn rechtszaak. Daar speelt zich in de film een sinister plot af dat we niet zullen spoileren. Een plot rondom de zogenaamde Disciples of the Ram, die nooit echt hebben bestaan (al lenen ze van o.a. Manson), maar wél voorkomen in de film Annabelle, wat weer een spin-off is van The Conjuring. Fijn stukje kruisbestuiving.

3. Er was nóg een moord rondom de zaak van Arne

Over kruisbestuiving gesproken: de andere moordzaak in The Conjuring 3 is óók een complete fabricatie, maar wel eentje met een duidelijk doel. DC Comics kwam in juni met een eerste Conjuring-strip en daarin draait het helemaal om de hoofdpersoon van deze tweede (verzonnen) moord. Ka-ching!

Hoe waargebeurd is de nieuwe Conjuring?

Lees verder