La Casa de Papel: Korea

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
La Casa de Papel: Korea
Brandende Vraag

Hoe verschilt La Casa de Papel: Korea van het origineel?

|
|

Laatste update:

Deze week verschijnt de Koreaanse remake/opvolger van de Netflix-hit La Casa de Papel op Netflix. In hoeverre is La Casa de Papel: Korea hetzelfde als de wereldberoemde voorganger?

La Casa de Papel: Korea plaatst de Professor en zijn team beroepscriminelen naar het Koreaanse schiereiland, om de kraak van de eeuw te zetten. Is het verhaal gewoon hetzelfde als het avontuur in Spanje?

Wat is hetzelfde aan LCDP: Korea?

In La Casa de Papel bedenkt een crimineel genie een gewaagd plan om miljarden euro’s te stelen uit de Spaanse Munt. Hij verzamelt een club criminelen (met een gouden hart!) om het geld te jatten én de overheid te vernederen. Door hun dappere optreden krijgen ze de steun van de man in de straat, terwijl de autoriteiten een financiële ramp én een PR-catastrofe proberen te voorkomen.

La Casa de Papel: Korea kent hetzelfde uitgangspunt (het is immers een remake), maar is geen kopie van LCDP.

Wat is er anders aan LCDP: Korea?

Het uitgangspunt van de spin-off is ongeveer hetzelfde, maar er zijn een paar belangrijke verschillen met de Spaanse voorganger. In de nieuwe versie zijn Noord- en Zuid-Korea weer één land geworden en is de oude grens tussen de landen een soort economisch Wilde Westen.

De overheid is van plan een nieuwe munt te introduceren voor beide landen, maar het resultaat is voorspelbaar. De elite in Noord- én Zuid-Korea wordt hierdoor schathemeltjerijk en ‘Hwan met de Pet’ vist weer eens achter het net. De Professor bedenkt een plan om miljarden van de nieuwe munt te jatten: voor het geld, maar zéker ook om de arrogante machthebbers voor joker te zetten. 

In het echt is de spanning tussen Noord- en Zuid-Korea nog altijd om te snijden, dus dat is... een behoorlijk groot fictief element.

Het is wél belangrijk voor het verhaal. De hoofdrolspelers komen uit beide Korea’s (net als in de megahit Squid Game) en dat geldt ook voor de politie-eenheid die de bankroof wil voorkomen. Op papier zijn de twee landen weer één geheel, maar tientallen jaren wantrouwen is natuurlijk niet in één keer verdwenen.

De bendeleden gebruiken in LCDP: Korea dezelfde stedennamen als de rovers in het origineel. Schijnbaar hebben ze ook (ongeveer) hetzelfde karakter als hun Spaanse tegenhangers, maar het zijn geen rechtstreekse kopieën van Tokyo, Berlin, Denver, enzovoorts.

Het eerste seizoen van LCDP: Korea kent overigens twaalf afleveringen, waar het eerste Spaanse seizoen (op Netflix) er dertien had. Het zou dus kunnen dat het verhaal een beetje ‘gestroomlijnd’ is.

En… hoe zit het met de maskers?

In La Casa de Papel vermomden de bankrovers zich met grappige/creepy maskers van Salvador Dalí; de wereldberoemde Spaanse absurdistische kunstenaar. Als je de trailer van LCDP: Korea hebt gezien vraag je je misschien af wat de betekenis is van het nieuwe Koreaanse masker.

Het lachende, maar ook een beetje verontrustende, gezicht is een zogeheten ‘Hahoe’-masker. Deze maskers worden gebruikt in rituele toneelstukken die al honderden jaren in Korea worden opgevoerd. Er bestaan tien van dit soort maskers, die allemaal een ander personage uitbeelden. Er is o.a. de brutale dwaas, de hypocriete monnik en de arrogante wijsgeer. Dat klinkt een beetje als carnaval, en de toneelstukken hebben ook (ongeveer) hetzelfde doel: mensen met macht bekritiseren en op hun plek zetten.

Het masker dat de bankrovers in LCDP: Korea dragen heet ‘Yangban’. Het is het gezicht van een rijke aristocraat, die door zijn geld denkt dat hij alles kan maken, maar achter zijn rug om uitgelachen wordt. De (arme) bankrovers gebruiken dit natuurlijk om een boodschap te sturen naar de machthebbers.

Wat is de nieuwe Bella Ciao?

Het Italiaanse verzetsliedje Bella Ciao speelt een belangrijke rol in La Casa de Papel en werd door de populariteit van de serie een behoorlijke hit. Bella Ciao lijkt ons voor de Koreaanse kijker nogal obscuur, dus met onze onpeilbare kennis van Azië (we hebben wel eens noedels gegeten) gokken we dat het volksliedje Arirang een grote rol krijgt. 

Net als Bella Ciao is Arirang een liefdesliedje dat een symbool werd voor verzet. De Italiaanse partizanen zongen Bella Ciao in de Tweede Wereldoorlog, en de Koreanen zongen Arirang tijdens de Japanse bezetting tussen 1910 en 1945.

La Casa de Papel: Korea

De nieuwe versie van LCDP is vooral op Zuid-Oost Azië gericht, omdat dit een enorme groeimarkt is voor Netflix. Toch verschilt de nieuwe serie waarschijnlijk nét genoeg van het origineel om eens een keertje te kijken. Koreaanse popcultuur is momenteel retepopulair, en het is interessant om te zien wat ze in Azië met dezelfde ingrediënten weten te bakken. We rekenen ook op een paar flinke twists ten opzichte van La Casa de Papel.

Je ziet de eerste zes afleveringen van La Casa de Papel: Korea vanaf 24 juni op Netflix. Wanneer het tweede deel van het eerste seizoen verschijnt is nog niet bekend, maar waarschijnlijk nog ergens in 2022.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Lees verder