Hip Hop Evolution Netflix 2Pac Snoop Biggie

Veronica Superguide logo
Hip Hop Evolution Netflix 2Pac Snoop Biggie

Hip-Hop Evolution: 7 redenen waarom elke rapliefhebber deze Netflix-serie moet zien

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Vanaf 6 september is het derde seizoen van Hip-Hop Evolution te zien op Netflix. Deze uitstekende documentaire-serie is verplichte kost voor elke rapliefhebber. Wij leggen je uit waarom.

De serie geeft een uitstekend beeld van de opkomst van de rap

En wij maar denken dat Rapper’s Delight van Sugarhill Gang de oerknal van de rap was. Sinds Hip-Hop Evolution weten we wel beter. Deze serie vertelt uitgebreid hoe hip-hop al een hele tijd als een underground beweging leefde voordat de Sugarhill Gang het genre bij een groot publiek introduceerde. Sterker nog; de Rappers Delight-rappers hadden hun rhymes nog wel gejat van lokaal bekende grootheden! En dit is maar één van de vele anekdotes in Hip-Hop Evolution waardoor je het genre beter leert begrijpen.

Je gaat het pas horen als je het doorhebt

Een groot Nederlands filosoof sprak ooit de wijze woorden: “Je gaat het pas zien als je het doorhebt”, en deze tegelspreukwijsheid is ook van toepassing op muziekgenres: je gaat hip-hop pas echt horen als je meer over de achtergrond van de verschillende artiesten te weten komt, als je meer weet over de context van de muziek. En Hip-Hop Evolution vertelt hier uitgebreid over.

Grote artiesten zelf aan het woord

Bij veel muziekdocumentaires zit je uiteindelijk veel naar pratende journalisten te kijken, maar in Hip-Hop: Evolution zijn de artiesten zelf aan het woord: LL Cool J, Run DMC, Chuck D, Ice Cube en Ice-T komen allemaal zelf voorbij, om zo maar wat namen te noemen.

Bekende verhalen krijgen toch weer een nieuwe draai

Het verhaal van de Eastcoast-westcoast vete kennen we onderhand wel, toch weet Hip-Hop Evolution hier weer een nieuwe draai aan te geven waardoor het toch weer boeiend wordt. Life After Death, de tweede aflevering van het gloednieuwe derde seizoen, begint bijvoorbeeld met archiefbeelden waarop The Notorious B.I.G. vertelt hoe hij de dood van Tupac Shakur niet aan zag komen. Vrij bizar, aangezien de kijker weet dat Biggie hier ook nog maar een paar maanden te leven heeft.

Van de regisseurs van Metal: A Headbanger’s Journey en Metal: Evolution

Het eerste seizoen van Hip-Hop Evolution is mede-geregisseerd door de Canadese regisseurs Sam Dunn en Scott McFadyen. Zij analyseerden eerder al uitvoerig allerlei verschillende heavy metal-genres in hun documentaire Metal: A Headbanger’s Journey en de daaropvolgende serie Metal: Evolution. Ook maakten ze de voortreffelijke Iron Maiden-film Flight 666. Na het eerste seizoen mocht co-regisseur Darby Wheeler het voortaan in zijn eentje doen, en dat gaat hem goed af.

Je krijgt er zin van om meteen naar Amerika te gaan

De aanpak van Hip-Hop Evolution is gelijk aan die van Metal Evolution. In die serie volgde je antropoloog Sam Dunn op zijn reizen naar allerlei metalgrootheden die hij ging interviewen. In Hip-Hop Evolution reis je mee met muziekjournalist Shad Kabango. Om de sfeer van de verschillende steden waar hij komt goed weer te geven, zie je Shad uitgebreid door de straten van allerlei buurten lopen. Hierdoor voelt Hip-Hop Evolution aan als een reisprogramma, waardoor je meteen de eerste beste vlucht naar Amerika wilt pakken om zelf die sfeer op te snuiven.

Hip-Hop Evolution en The Defiant Ones completeren elkaar mooi

Naast Hip-Hop Evolution heeft Netflix met The Defiant Ones nog een uitstekende documentaireserie waarin rapmuziek uitgebreid aan bod komt. Deze miniserie vertelt het verhaal van hoe Dr. Dre en platenbaas Jimmy Iovine in de jaren negentig de muziekindustrie op z’n kop zetten met hun platenlabel Interscope. Natuurlijk komt er ook in The Defiant Ones veel Westcoast-hiphop langs – wat wil je anders met een serie over Dr. Dre?- maar het valt erg mee met de overlap. Sterker nog, de twee series vullen elkaar uitstekend aan. Hierbij dus twee kijktips in één artikel!

Lees verder