HHB-veteraan Janny van der Heijden: ‘Ik ben altijd de klos bij André van Duin’

Zó lang in hetzelfde programma, ja, dan maak je nogal wat mee. Heel Holland Bakt-veteraan Janny van der Heijden (68) blikt aan de vooravond van het tiende seizoen terug én vooruit. ‘Ik ben altijd de klos bij André.’

Heel Holland Bakt

Nu het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt begonnen is, is het tijd om met Janny terug te kijken op een paar hoogte- én dieptepunten van het programma.

Favoriete deelnemer

“Oei, nu maak je het me heel moeilijk, want er zijn zo veel kandidaten die me zijn bijgebleven. Om Rutger van den Broek kan ik niet heen, hij was de allereerste winnaar en is helemaal in het bakken doorgegaan. Bij Narcis, ook uit dat eerste seizoen, begon bij ons de verwondering. Zij had een citroenmeringuerol gemaakt... Gewéldig. Maar ik vind het ook leuk dat bijvoorbeeld Francis uit seizoen vier de kant van het koken is opgegaan. Menno, uit seizoen twee, werkt tegenwoordig in een verzorgingstehuis. Dat zou je als je hem ziet, zo’n stoere vent met een grote baard, misschien totaal niet verwachten. Het allerleukste vind ik dat er onderling allemaal groepjes zijn ontstaan. Ze gaan samen op pad, doen bakcursussen samen. Dat het ’t tiende seizoen is, maakt dit seizoen natuurlijk extra bijzonder. Maar als je wilt weten of we daar nog iets mee gaan doen, dan zul je moeten kijken!”

Echt mislukt

“Ik weet niet eens meer wat ze probeerde te maken, maar de grote bruine bende van Dagmar schiet me meteen te binnen. Zij was de bakkende burgemeester uit 2016, voor wie het vergeten is. Een ontzettend leuke, hartelijke kandidaat, maar voor die cake konden we haar natuurlijk geen punten geven. En er is natuurlijk wel vaker iets misgegaan. Ooit proefde ik iets met heel veel groene thee. Daar moet je echt mee oppassen, want voordat je het weet wordt het heel bitter. En bitter dat het was... Nee, dat was absoluut geen aanrader.”

“In het begin worstelden we met iets wat je misschien niet zo snel zou verwachten: de afwas. Ik wist van Masterchef dat je daar enorm mee in de problemen kunt komen als dat niet goed geregeld is, maar iedereen keek me heel raar aan toen ik dat zei. Nou, uiteindelijk heb ik vaak gehoord: ‘Je had toch wel gelijk, Janny.’ De bakkers zetten alle vieze vaat in kratten neer. Dat moet dan weer schoon terug, en we hebben natuurlijk geen vijfhonderd kommen staan. Dus als je maar één simpele vaatwasser hebt... Veel succes! Daarnaast kan iedereen die weleens iets met karamel heeft gebakken, zich wel voorstellen wat er gebeurt als je dat niet meteen in water zet. Arme productiemedewerkers die dat moeten afwassen!”

Dierbaarste herinnering

“Met Martine Bijl kon ik ontzettend lachen, dat liep soms compleet uit de hand. Op een gegeven moment riep de regisseur ons tot de orde met de legendarische woorden: ‘Nu moet het afgelopen zijn, pubermeiden!’ Ook daar konden we eigenlijk alleen maar om lachen. Maar daarna waren we wel heel schuldbewust. En een stuk stiller. Nu Martine er niet meer is, is de sfeer anders geworden. Niet slechter, maar anders. Hoe leg je dat uit? Het is nog steeds het allerleukste programma om aan mee te werken. Maar het verschilt wel of je met twee vrouwen en een man bent, of dat je als enige vrouw tussen twee mannen in staat. Martine en ik hadden echt meidenlol, dat mannen zoiets hebben van: waar gaat dit over? Natuurlijk heeft de rest van de club de lol overgenomen. En uiteraard ben ik altijd de klos bij André.”

“Hoe lang we er nog mee doorgaan, daar ben ik net zo benieuwd naar als jullie. Eén jaar? Vier jaar? Ik heb werkelijk geen flauw benul. Wat mij betreft zo lang als iedereen het nog leuk vindt. In sommige opzichten wordt het ook alleen maar leuker. Je merkt dat bakkers steeds minder afhankelijk worden van de klassieke boeken en zich steeds meer laten inspireren door beroemde patissiers op Instagram of TikTok. Van de spannende nieuwe dingen die dat oplevert kan ik ontzettend blij worden.”

Grootste blunder

“Ongetwijfeld heb ik weleens geblunderd, maar er komt me niet meteen iets concreets voor de geest. Ik haal altijd wel iets uit waar mensen om moeten lachen, maar het is ook weer niet zo dat ik dingen niet goed proef, ofzo. Nee, volgens mij moeten we voor mijn keukenblunders naar mijn huis. Daar vergeet ik weleens wat. Wie niet? Een ongeluk zit in een klein hoekje en dat geldt ook voor afleiding. Je telefoon gaat, of je vergeet dat er iets in de oven staat. Wat me nog het vaakst overkomt is dat ik helemaal enthousiast ben over iets wat ik voor bij een gerecht heb gemaakt, kaascrackers bijvoorbeeld. Maar dat ik de tafel afruim, in de keuken kom en dan denk: ‘Oh ja, die had ik ook nog!’

Stoutste streek

"Mijn teckel Nhaan is net zo dol op eten als ik. Als ik haar meeneem naar de opnames van Heel Holland Bakt, is ze op een gegeven moment kwijt en loopt ze heel sneaky ergens te schooieren. Godzijdank heeft ze nooit een taart van de kandidaten aangevallen, maar afvalbakjes en stukjes zijn niet veilig voor haar. Als het lekker ruikt, dan is zij geïnteresseerd. Soms hebben we haar moeten weghalen bij dingen die zo zoet waren dat je dacht: dat is niet te eten! Maar jawel hoor, wel voor Nhaan. Nhaan is vernoemd naar een kibboets waar ik op mijn zeventiende zat en naar het bekende brood. Ze heette eerst Maan, trouwens, maar dat vond ik geen hondennaam. Ik neem haar voornamelijk mee als we Heel Holland Bakt Kids opnemen, omdat ze daar ook ideaal werkt als een soort bliksemafleider. Kinderen kunnen hun gevoelens bij haar kwijt. Er was ooit een zusje van een van de bakkertjes helemaal in tranen. Dan gaat ze gewoon troosten, blijft ze er de hele tijd bij. Dat is heel lief. Maar oh wee als de bakkers iets om af te koelen laag hebben staan, of een kom. Dan gaat ze ervoor.”

Tekst: Rob Goossens

Je ziet Heel Holland Bakt elke zondag op NPO1, vanaf 20.25 uur.

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!