Jordan Peele

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Jordan Peele
Hollywood

Het Nederlandse verleden van Jordan Peele

|
|

Laatste update:

Jordan Peele is dankzij Get Out, Us en Nope, zijn nieuwste horrorwerk, een van de hotste regisseurs van Hollywood. Maar hij begon als comedian en leerde het vak onder meer in Amsterdam.

Jordan Peele was van 2000 tot 2002 een van de vaste gezichten van Boom Chicago, de Engelstalige improvcomedyclub op het Leidseplein in Amsterdam. Hij was een paar jaar eerder gestopt met de theaterschool in New York waar hij eigenlijk het poppenspelen onder de knie had willen krijgen maar zich - zo verklaarde hij later – halverwege realiseerde dat hij zelf zijn beste pop was.

Jordan Peele in Boom Chicago

Amsterdamse leerschool

Samen met een ook afgehaakte studiegenoot schopte de comedian het tot een aantal optredens in theater ImprovOlympic, het improvisatiewalhalla van Chicago. In de comedyscene in die stad waren veel collega’s bekend met Boom Chicago, dat zo nu en dan samenwerkte met het beroemde lokale comedyinstituut Second City, waar onder meer John Candy, Dan Aykroyd, John Belushi, Tina Fey en Amy Poehler hun start maakten. Een uitstapje naar Nederland leek Peele wel wat en de comedian besloot zijn geluk te zoeken in Amsterdam.

Zijn tijd bij Boom Chicago, dat sindsdien verkast is naar de Rozengracht in Amsterdam, legde de basis voor zijn carrière, vertelde Peele in 2020 aan Vulture. “Drie jaar lang vijf of zes avonden per week improviseren was hard werk, maar het heeft me zoveel geleerd. Dat Boom Chicago-metertje of iets zal aanslaan zal denk ik altijd in mijn hoofd blijven zitten.”

Taai Nederlands publiek

Het personage waar Peele om bekend stond in Amsterdam was Ute, een Deens supermodel met een flinke bos blond haar en een nog grotere roze boa. Maar optredens van Boom Chicago bestaan niet alleen uit typetjes: ook de actualiteit wordt besproken, er is interactie met de bezoekers en zo nu en dan een liedje of rap. “Het was een combinatie van improvisatie en sketches, en dat alles met een punkrock-energie die over het publiek heen walste.”

Peele is niet het enige Boom Chicago-talent dat uitgroeide tot een grote naam. Ook onder meer Seth Meyers, Jason Sudeikis, Brendan Hunt en Amber Ruffin traden ooit op in Amsterdam. En dat was niet altijd makkelijk, verklaarde Meyers in Vulture. “Ik heb nog nooit een Nederlander ontmoet die beleefd lacht als hij iets niet grappig vindt. Als je een lach krijgt van een Nederlands publiek, dan heb je dat echt verdiend.”

Jordan Peele

Jordan Peele's nieuwste film Nope is nu te zien in de bioscoop.

Tekst: Daniëlle Kool

Lees verder