Het Groot Dictee stopt na 26 jaar per direct

Veronica Superguide logo
Het Groot Dictee stopt na 26 jaar per direct

Het Groot Dictee stopt na 26 jaar per direct

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Na maar liefst 26 jaar stopt omroep NTR per direct met Het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Reden? Te lage kijkcijfers. Presentator Philip Freriks is zwaar teleurgesteld.

Freriks is teleurgesteld

”Het Groot Dictee bestaat al zo lang, het heeft een bepaalde statuur. Ik zou zeggen: ga er voorzichtig mee om, kijk goed wat er nog mogelijk is en neem op z'n minst afscheid in stijl", aldus de oud-nieuwslezer. "Maar nee. We worden bij het minste of geringste bij het grofvuil gezet." 

Freriks presenteert het programma al sinds 1990. Ook op twitter wordt er ongenoegen geuit. 

Lage kijkcijfers

Volgens de NTR is Het Groot Dictee inderdaad jarenlang een traditie geweest, maar heeft het nu zijn beste tijd gehad. "Er gebeurt veel met taal, bij jongeren, op sociale media. Dat zag je niet terug op TV, het dictee was ouderwets. De kijkcijfers zijn de laatste twee jaar hard gedaald: van 722.000 naar 368.000”, zegt Willemijn Francissen, integraal eindredacteur kennis bij de NTR.

Nieuw jasje?

De Omroep heeft nog geprobeerd het geheel in een nieuw jasje te steken. Maar ook dit is helaas niet van de grond gekomen. Het Dictee zou hipper en korter moeten worden met stemkastjes en een stand-upcomedian. "Dat plan hebben we afgekeurd. Het was niet vernieuwend genoeg”, aldus Francissen. 

Lees verder