‘Grand old lady van de komedie’ Adèle Bloemendaal overleden

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
‘Grand old lady van de komedie’ Adèle Bloemendaal overleden

‘Grand old lady van de komedie’ Adèle Bloemendaal overleden

|
|

Laatste update:

Comedienne Adèle Bloemendaal is zaterdag op 84-jarige leeftijd overleden. Bloemendaal stond bekend als de 'grand old lady van de komedie’. De cabaretière stond meer dan 50 jaar op de planken.

Ze had al langere tijd een slechte gezondheid. Ze overleed in haar woonplaats Amsterdam, waar ze in een verzorgingshuis zat, dat meldt De Telegraaf zondag.

Adèle Maria Hameetman werd geboren op 11 januari 1933 in Amsterdam. Ze trouwde als 21-jarige met een ingenieur die Bloemendaal heette. Na de scheiding - ze bleef zijn achternaam gebruiken - trouwde ze met zanger, danser en acteur Donald Jones. Dat huwelijk liep kort na de geboorte van zoon John in 1963 op de klippen.

Adèle Bloemendaal Show

Ze speelde van 1958 tot 1963 bij diverse toneelgezelschappen, bij cabaret Lurelei en in de cabaretgroepen van Sieto Hoving en Jaap van de Merwe. In 1960 verscheen de zangeres en actrice voor het eerst op tv. In 1969 kreeg ze haar eigen Adèle Bloemendaal Show. Ze was ook te zien in 't Schaep met de vijf Pooten, Sam Sam, Citroentje met Suiker, De Brekers en Het zonnetje in huis. Ze acteerde in een aantal films en was te zien in tv-reclames, waarvan vooral die voor Bros grote bekendheid kreeg.

Het zal je kind maar wezen

Ook had ze enkele succesvolle carnavalhits, zoals Wat heb je gedaan, Daan en Het zal je kind maar wezen. Rond 1980 begon Adèle Bloemendaal met Jacques Klöters aan een programma voor kleine zalen. De succesvolle productie, Adèles keus, was al vlot geschikt voor grote theaters. Ze maakte daarna nog een serie onewomanshows.

Playboy

Bloemendaal wilde per se niet volwassen worden. Ze durfde in 1983 als eerste Nederlandse van boven de 50 naakt in de Playboy te poseren. "Ik ben niet kapot te krijgen", zei ze. De gezondheid liet haar echter in de steek. In maart 2000 werd ze getroffen door een hersenbloeding, waarvan ze herstelde, maar ze trok zich terug. Door een reeks beroertes leidde ze de laatste jaren een teruggetrokken bestaan.

In Memoriam

Vanavond zendt AVROTROS een extra televisie-uitzending van het cultuurprogramma Opium uit. Presentator Cornald Maas ontmoet oud-collega's en vrienden van Adèle Bloemendaal en schetst een beeld van haar leven en carrière in Opium: In Memoriam Adèle Bloemendaal om 23:55 op NPO1.

Lees verder