Golden Globes: Meryl Streep haalt uit naar Donald Trump

Veronica Superguide logo
Golden Globes: Meryl Streep haalt uit naar Donald Trump

Golden Globes: Meryl Streep haalt uit naar Donald Trump

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Meryl Streep heeft tijdens de uitreiking van de Golden Globes indruk gemaakt met een speech waarin ze hard uithaalde naar toekomstig president Donald Trump.

Vrijheid, waarheid en waardigheid

De actrice mocht tijdens het filmgala een oeuvreprijs ophalen en greep die kans aan om de pers op te roepen vrijheid, waarheid en waardigheid hoog in het vaandel te houden. Je kunt de hele speech hierboven terugkijken. "Er was een optreden dit jaar dat mij heeft verbijsterd", zei Streep over Trumps imitatie van een gehandicapte journalist tijdens een van zijn verkiezingsbijeenkomsten vorig jaar. "Het greep me bij de keel. Niet omdat het goed was. Er was in het geheel niets goeds aan. Maar het was effectief en deed zijn werk. Het brak mijn hart toen ik het zag en ik kan het nog steeds niet uit mijn hoofd krijgen, want het was geen film, het was echt."

Volgens Streep moedigt Trumps gedrag andere mensen aan om zich net zo te uiten. "Gebrek aan respect nodigt gebrek aan respect uit. Geweld zet aan tot meer geweld", aldus de actrice, die vervolgens opriep om de persvrijheid in stand te houden. Ze sloot af met enkele woorden van de vorige maand overleden Carrie Fisher: "Zoals mijn vriendin, mijn geliefde overleden prinses Leia ooit tegen mij zei: Take your broken heart, make it into art."

Hillary-lover

Donald Trump reageerde niet lang na Streeps speech op geheel eigen wijze tegenover de New York Times. Hij noemde Streep een "Hillary-lover" en was naar eigen zeggen totaal niet verrast dat de "liberale filmwereld" hem aanpakte. Op sociale media was er echter enkel lof voor de woorden van Streep. "Nooit was er iemand als haar", schreef talkshowhost Ellen DeGeneres op Twitter. "Ze is nooit eerder zo gracieus geweest, zelfs bijna zonder stem was haar stem nog nooit zo sterk", voegde Sharon Stone daaraan toe. "Is er iemand beter dan zij?", vroeg actrice Anna Kendrick zich af.

UPDATE: de tweets zijn binnen

Even later was het ook tijd voor de tweets waarvan je wist dat ze zouden komen. Trump nam maar liefst drie berichten de tijd en ruimte om Meryl Streep een overgewaardeerde actrice en een slechte verliezer te noemen, en ontkende nog maar eens dat hij heeft gedaan wat iedereen hem gewoon heeft kunnen zien doen: het beledigend imiteren van de eerdergenoemde journalist.

Lees verder