Gemist: ‘Voetbal Inside veroorzaakt zelfmoord onder jongeren’

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Gemist: ‘Voetbal Inside veroorzaakt zelfmoord onder jongeren’

Gemist: ‘Voetbal Inside veroorzaakt zelfmoord onder jongeren’

|
|

Laatste update:

Gisteravond schoof acteur en cabaretier Alex Klaasen in Jinek, waarin hij een opvallende uitspraak deed over Voetbal Inside. Volgens Klaasen draagt het programma bij aan zelfmoord onder jongeren uit de LGTBI-gemeenschap, oftewel lesbische, homoseksuele, biseksuele, transseksuele en interseksuele jongeren.

Transgendergrap

De uitspraak van Klaasen is een reactie op de inmiddels zeer omstreden transgendergrap die voetbalanalist René van der Gijp onlangs maakte in het programma. Van der Gijp verkleedde zich als vrouw en zei voortaan als Renate door het leven te zullen gaan. Zijn actie was een parodie op het nieuws over de Vlaamse tv-verslaggever Boudewijn van Spilbeeck, die pas bekendmaakte verder te zullen leven als vrouw.

Fel

Klaasen sprak zich op Instagram al fel uit tegen de grap van Voetbal Inside: “Ik hou dus wél van mannen die zich als vrouw verkleden. En als je ‘normaal’ wilt zijn, moet je lekker naar Voetbal Inside kijken. Wel uitkijken dat je er niet na een half uur een laffe bekrompen homofobe bek van krijgt.“ Jinek vond dat een erg felle reactie en vroeg Klaasen ernaar in de uitzending van gisteravond. 

‘Dit is waarom kinderen zelfmoord plegen’

“Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp begrijpen niet wat ze aanrichten”, aldus Klaasen. “Je moet je ook bewustzijn van de impact die het heeft. Je zal maar een transgenderkind van acht of twaalf zijn dat in de provincie samen met zijn ouders zit te kijken en je ziet je vader lachen en zeggen: ‘Ja, Johan Derksen heeft gelijk als hij zegt dat we niet moeten doen alsof het normaal is.’ Dat is waarom kinderen zelfmoord plegen.”

‘Er zijn grenzen’

Volgens de acteur, mede bekend door zijn rol in de serie Gooische Vrouwen, stijgt het aantal zelfmoorden onder homo- en transgenderjongeren alleen maar. “Het is verschrikkelijk en onnodig dat kinderen om dat sentiment zelfmoord plegen”, aldus Klaasen. “Ik maakte me er echt kwaad om. Ik snap ook mensen die zeggen dat het een grap is, maar er zitten ook grenzen aan. Je moet je realiseren wat de impact is.”
Bekijk het fragment vanaf minuut 30.30 in bovenstaande video.

Lees verder