Gemist: Slotzin Oudejaarsconference Claudia de Breij verovert harten

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Gemist: Slotzin Oudejaarsconference Claudia de Breij verovert harten

Gemist: Slotzin Oudejaarsconference Claudia de Breij verovert harten

|
|

Laatste update:

Claudia de Breij blikte terug op 2016 tijdens de Oudejaarsconference en trok hiermee 2,1 miljoen kijkers. De reacties van de kijkers waren lovend over het live optreden van de cabaretier.

'Verhaal dat ons zou kunnen verenigen'

Het hele jaar in een notendop, zie dat maar eens te doen. En dit keer geen Freek de Jonge of Youp van 't Hek, maar Claudia de Breij, de eerste vrouwelijke cabaretier die een oudejaarsconference mocht doen. De reacties waren over het algemeen positief. Hans Beerekamp van NRC noemde het 'een sterke performance, met een verhaal dat ons zou kunnen verenigen'.

Onvermijdelijke onderwerpen als de overwinning van Trump, treitervloggers, Geert Wilders en Erdogan kwamen voorbij. Platte grappen, metaforen, impressies, maar ook een 'steevast in moralistische observaties uitmondend absurdisme', aldus Beerekamp. De Breij sprak over veel boosheid en verdeeldheid dit jaar in ons land en vooral over de vluchtelingenproblematiek.

Barmhartigheid

Maar De Breij riep op tot barmhartigheid en eindigde de Oudejaarsconference met hartverwarmende woorden. Voor haar is Nederland 'een plek waar vrouwen, homo’s, mensen als zij, zichzelf kunnen zijn en blijven'. Waar ze eerder de uitspraak van premier Mark Rutte bespotte dat we in "een waanzinnig gaaf land” wonen, sloot ze af met: "De premier heeft gelijk. Dit is inderdaad een waanzinnig gaaf land. En als ik hier niet was geboren, dan was ik er naar toe gevlucht." En dat deed de kijkers goed.

Natuurlijk waren de meningen verdeeld: niet iedereen was even lovend over de Oudejaarsconference van De Breij.

Gemist?

Bekijk hier de Oudejaarsconference 2016 van Claudia de Breij terug.

Lees verder