Gemist: Kassa-presentatrice Brecht speelt voor cyberoplichter

Veronica Superguide logo
Gemist: Kassa-presentatrice Brecht speelt voor cyberoplichter

Gemist: Kassa-presentatrice Brecht speelt voor cyberoplichter

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Als je dit leest kan het goed dat je gisteravond niet naar Kassa XL: Het Digitale Doolhof hebt gekeken. Want als je dat wél had gedaan dan was je nu waarschijnlijk niet online. Sterker nog, het zou goed kunnen dat je spontaan heel hard van je computer en telefoon weggerend zou zijn. Kassa XL maakte je namelijk wegwijs in het Digitale Doolhof met de eerste van twee doodenge afleveringen over cybercriminaliteit. Hiervoor speelde presentatrice Brecht van Hulten voor één keer zelf voor cyberoplichter.

“Iedereen is kwetsbaar”

“Je denkt misschien ‘Mij overkomt dat niet’, maar iedereen is kwetsbaar”, zo waarschuwde Brecht voor de gevaren van cybercriminaliteit. En om dit te bewijzen speelde de presentatrice zelf voor één keer de rol van cyber-oplichter. Op sluwe wijze probeerde zij zich voor te doen als haar collega Janneke, om zo haar persoonlijke gegevens te verkrijgen. De twee gouden regels hiervoor: Sympathie opwekken en tijdsdruk kweken. Je kunt het fragment hier terugkijken. Als je niet het geduld hebt om de hele aflevering te zien, dan kun je doorscrollen naar de 42e minuut.

Digitale Overheid verandert in Skynet

Ook bij de overheid is het mis, want nu computers steeds meer de taken van mensen overnemen gebeuren er grove fouten. Kassa XL liet zien hoe de digitale overheid langzaam verandert in een soort Skynet uit de Terminator-films. Zo zagen we een Rotterdamse die enorme bekeuringen kreeg omdat ze niet op tijd de wegenbelasting voor haar gestolen auto betaalde. Ook liet Kassa XL zien hoe het onmogelijk is om nog analoog belastingaangifte te doen, met ingrijpende gevolgen voor ouderen van dagen die niet zo handig zijn met computers.

Ethisch hacker geeft advies

Ethisch hacker Sijmen Ruwhof kwam ook nog aan het woord om het belang van een tweede email-adres uit te leggen. Daarmee hoef je immers niet overal online je eigen info in te vullen. “Wees niet al te eerlijk op internet”, luidt het advies van de ethische hacker.

Gevaren van Facebook

Volgende week zaterdag 9 juni is de andere aflevering van Kassa XL: Het Digitale Doolhof te zien, waarin het programma de gevaren van facebook onder de loep neemt

Lees verder