Gemist: Emotionele afscheidsspeech Obama: "Blijf naar elkaar luisteren"

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Gemist: Emotionele afscheidsspeech Obama: "Blijf naar elkaar luisteren"

Gemist: Emotionele afscheidsspeech Obama: "Blijf naar elkaar luisteren"

|
|

Laatste update:

President Barack Obama heeft vannacht in Chicago zijn afscheidstoespraak gehouden. Dit waren de mooiste momenten.

Verandering

Het vertrekkende staatshoofd riep in zijn afscheidsspeech zijn landgenoten op vooral politiek betrokken te blijven. "Verandering vindt alleen plaats als gewone mensen zich met zaken bemoeien, betrokken raken en samenkomen om het te eisen", stelde hij. "U was de verandering. U heeft de hoop van mensen beantwoord, en door u is Amerika in bijna alle opzichten een betere plek dan toen ik begon."

Bubbel

Obama keerde zich in zijn betoog tegen de verdeeldheid in de Amerikaanse samenleving. "We moeten allemaal beginnen vanuit het uitgangspunt dat onze medeburgers net zoveel van dit land houden als wij", hield hij het publiek voor. Volgens de president dreigen te veel Amerikanen zich terug te trekken in een eigen 'bubble', waar ze alleen worden omringd door gelijkgestemden. Hij riep mensen op open te staan voor de mogelijkheid dat tegenstanders ook wel eens gelijk kunnen hebben.

"Hoe kunnen we ethische tekortkomingen in onze eigen partij goedpraten, terwijl we erop hameren als de andere partij hetzelfde doet?", vroeg hij zich hardop af. "Het selectief omgaan met de feiten is niet alleen oneerlijk, maar contraproductief."

Duizenden Amerikanen stonden afgelopen weekend al in de rij om kaartjes voor de toespraak te bemachtigen. Ook een aantal medewerkers van de president was aanwezig. Het was hun laatste kans om Obama nog een keer te zien als president.

Tranen

Obama bedankte zijn volk en de toeschouwers uitgebreid. Hij noemde het de eer van zijn leven dat hij zijn landgenoten acht jaar lang mocht dienen. Aan het einde van zijn toespraak bedankte hij zichtbaar geëmotioneerd zijn vrouw Michelle Obama en zijn dochters Malia en Sasha. Hij noemde de First Lady een rolmodel voor Amerika. Obama sloot de speech af met zijn inmiddels beroemde woorden 'Yes we can'.

Gemist?

Wil je de gehele afscheidsspeech van Barack Obama terugkijken? Dat kan hier.

Lees verder