Knaken pakken op tv? Dat doe je zo!

Door Redactie
Bankgiro Miljonairs
© Talpa/Roel Nederveen

John de Mol is op zoek naar kandidaten die in zijn nieuwste pareltje Een Jaar van je Leven strijden om één miljoen euro. Wel ben je dan twaalf maanden lang met een groepje afgesloten van de rest van de wereld… Iets te gortig? Gelukkig kan tv-goud scoren ook anders.

De Slimmerik

Voor de knaken: Bankgiro Weekend Miljonairs

Good old Robert ten Brink stelt vragen en bij elk goed antwoord stijg je een treetje op de prijzenladder, met als hoofdprijs één miljoen euro. Zo simpel als dat klinkt, zo lastig is het om in die befaamde stoel te komen. Als lid van de Bankgiro Loterij moet je een plekje in de studio winnen, om vervolgens dáár te strijden om de stoel. 

Zit je er eenmaal, dan zijn de eerste vragen zó simpel dat je gegarandeerd wegloopt met een leuk zakcentje. Als je… iets weet.

Voor de roem: Twee voor Twaalf

Vooruit, miljonair zul je niet worden. Maar wil je pochen met je kennis, dan is dit the place to be. Heb je geen flauw idee, dan is het geen enkel punt als je het antwoord opzoekt. Zonder gekheid, dit is quizzen op niveau. Durf je het toch aan? Check dan regelmatig of de online inschrijvingen geopend zijn. 

Met een beetje geluk word je uitgenodigd voor een selectiedag, waar ze kijken of je een beetje goochem bent (en of je giechel geschikt is voor tv). Pluspunt: zelfs al verlies je een aflevering, je krijgt de zeer gewilde pennenset.

De ‘Gewone Man’

Voor de knaken: Holland’s Got Talent

Leuk, die quizjes, maar we slagen niet allemaal met een lijst vol tienen. Gelukkig heeft iedereen een talent. Of je nou een aardig moppie zingt, de planken uit de vloer danst of een ster bent op de neusfluit; hier ben je welkom! De kans dat je de grote finale wint is misschien niet zo groot, maar lukt dat wel, dan wacht er een niet misselijke cheque van een halve ton op je. En anders hou je er wellicht nog een schnabbeltje aan over. Lekker neusfluiten op bruiloften en partijen!

Voor de roem: Bommetje!

Heb jij je talent nog niet ontdekt? Voor dit programma hoef je feitelijk niets anders te kunnen dan jezelf blind van een opblaasschans te storten. En dan maar hopen dat je zo ver mogelijk door de lucht vliegt voordat je in het water belandt. O, dikke tip: kijk eerst even terug hoe Patty Brard ooit plat als een dubbeltje het zwembad in knalde en laat dat een wijze les zijn. Op een financiële klapper hoef je niet te rekenen bij dit programma, maar lijkt zo’n megaplons jou wel wat, meld je dan gewoon aan op de website.

Het Spelletjesdier

Voor de knaken: Beat the Champions

Ga er maar aanstaan: in je uppie quizzen tegen extreme bollebozen, terwijl de secondes genadeloos wegtikken én Chantal Janzen in je oor staat te hijgen. Wie dát leuk vindt, moet wel van een spelletje houden. Het leuke is dat je zelf je winkansen bepaalt. Hoe meer ‘champions’ je uitdaagt, hoe hoger de mogelijke prijzenpot. 

Nu kan het verschil tussen die stapjes al gauw oplopen tot duizenden euro’s, waardoor hebzucht en zelfoverschatting al gauw een rol spelen. Houd jij het hoofd koel en heb je stalen zenuwen, geef je dan in aanloop naar het nieuwe seizoen online op voor de selectiedagen. 

Voor de roem: Blokken

We maken een uitstapje naar onze zuiderburen. Want als je het hebt over spelletjes, mag Blokken niet ontbreken. Hier beantwoord je niet alleen vragen, je speelt tegelijkertijd een ouderwets potje Tetris (zonder dat irritante muziekje, trouwens). Al 27 seizoenen lang is dit een absolute kijkcijfertopper op de Belgische buis en daar lijkt voorlopig weinig aan te veranderen. Nederlandse deelnemers zijn er niet vaak, maar wie niet waagt… Inschrijven kan gewoon via de site.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

De Gokker

Voor de knaken: Postcode Loterij Miljoenenjacht

Dit is een gevalletje: minimale kans, maximale opbrengst. Want de mogelijkheid bestaat dat je aan het eind van de show met vijf miljoen piek naast een kirrende Linda de Mol staat. Maar om dat te bereiken… Ten eerste moet je lid zijn van de Postcode Loterij om überhaupt met nog 499 andere kandidaten in de studio te komen. Vervolgens moet je die in een reeks spelletjes zien af te troeven om uiteindelijk het iconische kofferspel te spelen. En dan… begint het gesodemieter pas.

Voor de roem: Met het Mes op Tafel

Nou, dan is toegang tot het bruine café van Omroep Max toch een stuk makkelijker. Zeker als je een vrouw bent. Herman van der Zandt roept zo vaak dat er nog dames worden gezocht, dat zijn liefje, wetenschapsjournalist en presentatrice Anna Gimbrère, zich haast achter de oren moet krabben. 

Wil je meedoen aan dit kennis- en blufspelletje, geef je dan gewoon op. Twee keer per jaar worden 150 mensen uitgenodigd voor een selectiedag. Daarvan stromen er uiteindelijk 45 door. Klinkt niet onmogelijk, toch? 

De Exhibitionist

Voor de knaken: Million Dollar Island

Of het nou in een huis is, op een braakliggend stuk grond of op een tropisch eiland, John de Mol zet er maar wat graag een groep op geld (en aandacht) beluste paradijsvogels neer. Niet gek ook, want na megasucces Big Brother wist hij ook Utopia en Million Dollar Island over de hele wereld te slijten.

Tja, en als je zo veel centen binnenharkt, kun je ook wel een aardige som aan de winnaar overmaken. Dat miljoentje dat straks aan de eindstreep van Een Jaar Van Je Leven wacht? Daar veegt ome John zijn ree… uh, billen nog niet mee af. En hij zoekt nog kandidaten!

Voor de roem: Lang Leve de Liefde

Van alle programma’s die voorbij zijn gekomen, heb je hier waarschijnlijk de grootste kans om de uitzending te halen. Dat blik met ongemakkelijke vrijgezellen moet tenslotte een keertje leeg raken.

Dus ben je single en vooral niet bang om voor lul te staan, geef jezelf dan lekker op. Oké, je loopt hier niet met een volle portemonnee de deur uit. Maar met een beetje geluk vind je wel de liefde van je leven. En is dat uiteindelijk niet de échte hoofdprijs?

Tekst: Sven de Laet

Dit artikel is afkomstig uit de nieuwe Veronica Superguide, die nu in de winkel ligt. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!