Gallyon van Vessem over ontslag Hart van Nederland: ‘Was te oud als 50-jarige'

Het was in 1995 een grote gok: een actualiteitenprogramma met alleen maar Nederlands nieuws, en dan ook nog gepresenteerd door twee jonge vrouwen. Toch stond Hart van Nederland al snel als een huis. Tienduizend uitzendingen later blikt presentatrice van het eerste uur Gallyon van Vessem (54) terug op het avontuur.

Door Redactie
Gallyon van Vessem

Gallyon weet nog precies hoe ze bij Hart van Nederland terechtkwam. “Ik had vooral meters gemaakt als omroepster bij de TROS met dikke blauwe oogschaduw en grote oorbellen, toen ik ineens een belletje kreeg voor een nieuw programma. Je moet je voorstellen: SBS6 was nog niet eens begonnen. Ze wilden een programma gaan maken met alleen maar nieuws uit de eigen achtertuin. Zoiets bestond gewoon nog niet. Maar ik vond het meteen interessant. En zo stond ik daar ineens met Milika Peterzon.”

In die begintijd hingen de uitzendingen van plakband aan elkaar. “We begonnen in een kantoorpand waar ze het systeemplafond uitgehaald hadden voor wat meer hoogte. Het gevolg was dat we alle leidingen niet alleen konden zien. Als iemand op een andere verdieping op de wc zat, dan hóórde je zijn halve darmstelsel door de studio vliegen. Vreselijk. Jaren later kwamen we in een ander kantoorgebouw te zitten met automatische camera’s. Heel chic, alleen stond er een pilaar in het midden van de vloer waardoor de camera’s behoorlijk beperkt werden. Pas na mijn vertrek zijn ze eindelijk naar een echte studio verhuisd.”

Kon niks zijn

De kijker vond het onderwijl allemaal prima. “Op straat spraken mensen mij vanaf het eerste moment aan als ‘die ene van het Nederlandse Journaal’, wat bewees hoe briljant het idee achter het programma was. Maar die focus op Nederland was ook gewoon veel goedkoper. We hadden geen dure buitenlandse streams en correspondenten nodig, onze correspondenten bevonden zich gewoon in het hele land en sliepen met de politieradio onder hun kussen. Gebeurde er wat, dan gingen ze er meteen op af om te filmen. Het bandje brachten ze zelf of dat kwam met een koerier naar Amsterdam. Het gebeurde weleens dat zo’n koerier een ongeluk kreeg en dan was ons item weg. Tegenwoordig gaat dat natuurlijk allemaal digitaal.”

Kritiek was er ook, maar die kwam vooral van andere media. “Twee jonge vrouwen die een nieuwsprogramma presenteerden, dat kon niks zijn. En dan ook nog eens alleen maar Nederlands nieuws! Pas toen de landing mislukte van een militair vliegtuig bij Eindhoven, en wij daarover een indrukwekkende uitzending maakten, kwamen de complimenten. NRC Handelsblad was de eerste en andere media volgden snel. Daarna ging het hard: nu wij er mochten zijn, wilde ineens iedereen door ons geïnterviewd worden. Het gekke is dat je nu ziet dat de waardering van andere journalisten tegenwoordig heel hoog is omdat Hart zo’n sterke Haagse redactie heeft met Sam Hagens en Merel Ek. Maar ik moet zeggen: als ik er de baas zou zijn, zou ik dat Haagse nieuws lekker laten. Dat doen allemaal andere programma’s al. Ik wil vooral zien wat de politieke beslissingen voor gevolgen hebben voor de kijker. Neem de onderbezetting bij de hulpdiensten: je kunt dat benoemen en er drie politici over interviewen. Maar je kunt ook laten zien wat er gebeurt als je wordt aangereden en er hebben in de buurt net vier andere ongelukken plaatsgevonden. Veel interessanter.”

Met de oude garde

Wat ze er stiekem mee lijkt te willen zeggen: kijk naar 112 Vandaag, het RTL 5-programma waarvan zij tegenwoordig een van de presentatoren is. Het programma scoort goed met onderwerpen die je vroeger alleen in Hart van Nederland zag. Toch zul je Van Vessem geen lange neus zien trekken. “Welnee. De beste wraak is een gelukkig leven, zeg ik altijd, en gelukkig ben ik. Mijn vertrek bij Hart van Nederland was natuurlijk niet leuk. Toen ik begon zou ik te jong zijn, toen ik vertrok was ik als vijftigjarige te oud. Ik ben dus lekker meegegroeid! Er ontstond zo’n storm over dat ik zelf weinig heb hoeven zeggen. Wel schoof ik aan Beau om erover te praten. De volgende ochtend werd ik gebeld door RTL: of ik over 112 Vandaag wilde komen praten. Ik had het niet verwacht, maar fijner kon bijna niet.”

Hoe vaak kijkt ze eigenlijk nog naar haar oude programma? “Weinig”, biecht ze op. “Maar dat is ook omdat ik sowieso heel weinig televisie kijk. Net als de rest van Nederland, dus. Ik heb nog wel steeds goed contact met de oude garde. Vooral met Selma van Dijk. We proberen elkaar met zijn allen twee keer per jaar te zien. En je snapt wel: dat blijft ontzettend gezellig.”

Tekst: Rob Goossens

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!