• Ophef

Friends-bedenker schaamt zich voor gebrek aan diversiteit

Friends

We vallen regelmatig in de zoveelste Friends-binge-sessie op HBO Max, maar wie de legendarische sitcom (check hier de allerbeste afleveringen) waarschijnlijk nooit meer aanslingert, is Martha Kaufmann, nota bene mede-bedenker van de serie. Ze schaamt zich enorm voor het gebrek aan diversiteit.

Chandler, Monica, Phoebe, Ross, Rachel, Joey; je kan veel over ze zeggen, maar niet dat het een lekker divers groepje is. Of dat erg is? Martha vindt van wel. Ze voelt zich zelfs schuldig om het feit dat de serie destijds te weinig inclusief en divers was, zo meldt The Los Angeles Times. Ze heeft daarom een bedrag van bijna 4 miljoen euro geschonken aan Brandeis University, dat ten goede komt aan Afrikaanse en Afrikaans-Amerikaanse studies binnen de faculteit.

'Ik schaam me'

"Ik heb de afgelopen twintig jaar veel geleerd. Het is niet makkelijk om schuld te bekennen en accepteren. Het is pijnlijk om in de spiegel te kijken en ik schaam me er dan ook voor dat ik het vijfentwintig jaar geleden niet beter heb gedaan", aldus Martha, die net 38 jaar was geworden toen de eerste aflevering van Friends werd uitgezonden in september 1994.

George Floyd

Hoewel de serie zich afspeelde in New York, één grote mengelmoes van culturen, bestond de cast uit zes witte hoofdpersonen die nauwelijks interactie hadden met zwarte, bruine of Aziatische mensen. Volgens Kaufmann waren vrijwel alle jaren 90'-series voornamelijk 'wit' maar kreeg ze nieuwe inzichten na de moord op George Floyd in 2020.

"Het heeft me lang gekost om te begrijpen hoeveel institutioneel racisme er in mijn systeem zit. Ik heb heel hard gewerkt om anti-racistisch te worden en juist een bruggenbouwer te zijn. Voor mij voelde deze schenking aan als een manier om deel te nemen aan de gesprekken die we met z'n allen moeten voeren, én vooral moeten blijven voeren."

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Bron: ANP/Veronica Superguide