War of the Worlds

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
War of the Worlds

FOX’ War of the Worlds is de Europese The Walking Dead die we altijd wilden

|
|

Laatste update:

War of the Worlds werd in 1889 uitgebracht door H.G. Wells (ja, boeken bestonden toen al!) en sindsdien is het nooit meer uit de popcultuur verdwenen. Het idee van enge ruimtewezens die in grote schepen ons komen afmaken, zagen we al 100 keer langskomen in films en series. Wat kan de nieuwe 8-delige War of the Worlds serie van FOX daaraan toevoegen? Heel veel zo blijkt.

Superguide was aanwezig bij de première van de eerste 2 afleveringen in Parijs. War of the Worlds wordt vanaf zondag 3 november om 21.00 uur uitgezonden op FOX, met wekelijks een dubbele uitzending. Een deel van de cast was tevens aanwezig bij de première, waaronder schrijver Howard Overman, die erg open is over wat hij van het originele War of the Worlds vindt. “Ik ben nooit een fan geweest van de tripods.”

Geen tripods!

De grote driepotige ruimteschepen van de aliens, die zelfs de Steven Spielberg-verfilming uit 2005 haalden – zijn in geen velden of wegen te bekennen in de FOX-serie. Special effects genoeg maar het wordt al gauw duidelijk dat Overman een ander verhaal wilde vertellen. “Het doel voor ons was gelijk om zoveel mogelijk ons eigen verhaal te vertellen en niet het boek te volgen. De mensen zijn wat War of the Worlds zo interessant maakt.”

Een Europese invasie

Mensen genoeg in de serie, die zich half in Groot-Brittanië afspeelt en half in Frankrijk. Verschillende families en wetenschappers worden gevolgd, inclusief hoe hun eerste contact met buitenaards leven eraan toegaat. De meteorietinslagen over heel de wereld blijken sondes te zijn die een mysterieuze frequentie uitzenden. Het is een verhaal compleet gevestigd in het hedendaagse Europa; de enige melding van Amerikanen die we zagen, is dat ze tevergeefs een bom op een sonde laten droppen. Ja zo kennen we die Yanks weer! Toch hebben de Amerikanen een punt want al gauw begint het bloedbad en wordt een groot deel van de wereldbevolking uitgemoord door de buitenaardse wezens.

FOX’ War of the Worlds is de Europese The Walking Dead die we altijd wilden

Morele lafaard of een fysieke lafaard?

FOX’ versie van War of the Worlds heeft wel wat weg van The Walking Dead, want het is meer geïnteresseerd in het verhaal van de overlevenden en hoe zij in de nieuwe wereld met elkaar omgaan. Die menselijke connectie interesseerde de acteurs ook het meest. Gabriel Byrne is een ouwe rot in het vak die het beste ongure types speelt; deze keer een wetenschapper die zijn vervreemde ex-vrouw (gespeeld door Elizabeth McGovern) probeert te redden.

“Hij is een wetenschapper met een geheim, dat is altijd een goed startpunt”, vertelt Byrne. “Wat me ook aantrok is hoe goed hij het verschil tussen morele lafheid en fysieke lafheid weergeeft. Iemand met een sterk moreel gevoel kan bij een dreiging alsnog verstijven van angst. Mijn personage, Bill Ward, heeft geen sterk moreel gevoel maar zodra de invasie begint spoedt hij gelijk naar zijn ex toe en niemand houdt hem tegen.”

“Liefde kan je niet redden”, voegt Elizabeth McGovern toe. “Dat is de les die hij moet leren. De complexiteit van de personages is heel interessant, dat ze ondanks hun verschrikkelijke geschiedenis toch samen moeten werken. Ook op globaal niveau.”

FOX’ War of the Worlds is de Europese The Walking Dead die we altijd wilden

Alien invasie in Frankrijk

De Franse personages worstelen eveneens met het einde van de wereld. Léa Drucker voorop, die met haar team als eerste het buitenaardse leven ontdekt. Ze vermoedt echter al gauw dat er meer aan de hand is met de sondes en waarschuwt een familielid, met wie ze een moeizame relatie heeft. “Angst kan je verlammen en het zijn die ervaringen die ik meenam in de rol. Ik was in Parijs toen de aanslagen in 2015 plaatsvonden. Hoewel ik veilig in mijn appartement zat, voelde ik me alsnog verloren. Ik wilde mijn familie bellen en bij ze zijn.”

FOX’ War of the Worlds is de Europese The Walking Dead die we altijd wilden

Schokkende beelden

Howard Overman – die eerder een BAFTA won voor zijn werk aan de serie Misfits – noemt ook recente internationale gebeurtenissen als inspiratiebronnen, zoals de vluchtelingencrisis en de angst voor klimaatverandering. Hetzelfde geldt voor Gabriel Byrne die in de alien invasie meer dan alleen rare monsters ziet:

“De aliens zijn bijna een metafoor. Ze kunnen klimaatverandering zijn of de nucleaire apocalypse of de onvoorspelbaarheid die een oorlog met zich brengt. Ze zijn het allemaal tegelijkertijd.”

De moderne War of the Worlds

Ironisch genoeg brengt BBC ongeveer gelijktijdig een War of the Worlds miniserie uit, maar dan een die het boek zo waarheidsgetrouw volgt (inclusief de tijdsperiode waarin het boek uitkwam). Met de moderne invalshoek en thema’s, zullen kijkers alleen verward raken door de naam wanneer ze FOX’ War of the Worlds kijken. Het is afwachten wie er het dichtst bij de boodschap van H.G. Wells’ boek komt, maar wij zetten ons geld op deze moderne vertolking van het science-fiction meesterwerk.

War of the Worlds start zondag 3 november om 21.00 uur op FOX en er worden wekelijks 2 nieuwe afleveringen achter elkaar uitgezonden.

Lees verder