Formule 1 PrixPraat met Robert Doornbos: ‘Te lange break voor Azerbeidzjan'

Oud-coureur en Veronica Superguide-gezicht Robert Doornbos sleept ons dwars door de wereld van de Formule 1. De vierde race staat voor de deur: het Baku City Circuit in Azerbeidzjan.

robert doornbos voor veronica superguide
© Veronica Superguide

Wat een chaos in Australië, hè?

“De FIA moet onder hoge druk en binnen een paar seconden beslissingen nemen. Een situatie speelt zich af en dan moeten ze meteen zeggen: ‘Oké, we gaan het zo doen.’ Achteraf is het makkelijk oordelen. Maar of al die rode vlaggen écht nodig waren, dat weet ik niet. Dat het een spektakel was, dat is echter wel zeker!”

Bij die tweede herstart ging het echt goed mis…

“Een herstart op koude banden, dat is in Formule 1 altijd heel lastig. Dat brengt ook meteen de discussie op gang: moet je die bandenwarmers eigenlijk wel helemaal weghalen? Maar goed, daarnaast koelde de baan af, omdat de zon onderging. Je zag ook dat de zon in de ogen van de coureurs scheen. En vergeet ook de concentratie niet. Na bijna 2 uur en 20 minuten racen nog een keer uit de auto stappen om vervolgens nog vijf minuten gaan racen. Dan zie je toch, ondanks dat die mannen zo fit zijn, dat er een paar hun concentratie verliezen. Neem Carlos Sainz, die veel te diep in de bocht indook. Al met al is het lastig om in zo'n situatie je hoofd koel te houden. En dan is het des te knapper van Max, dat hij dat wél kan.”

Vind je Sainz te zwaar bestraft?

“De straf voor Fernando Alonso was nog groter geweest. Die lag derde en deed niks verkeerd. Dus dan verdient Sainz ook een straf als hij iemand uit de race kegelt. Onder de Safety Car is het alleen wel de meest pijnlijke straf die je kan krijgen. Dus ik begrijp Sainz zijn frustratie, maar onderaan de streep begint het met een fout van hem.”

Max Verstappen
© BrunoPress/Action Press

Aan het einde van de rit wel een historisch podium!

“Ja, hoeveel gewonnen kampioenschappen stonden er? Elf titels, hè? Dat was wel erg gaaf! Het gekke is dat Lewis Hamilton ook echt blij was. En Alonso net zo goed. Het viel me ook op hoe scherp de Spanjaard was. Toen hij eruit werd gekegeld door Sainz, toen hij nog spinde zelfs, sprak hij gewoon op de boardradio met zijn team om hen uitleg te geven over de situatie.”

Een maand pauze, wat betekent dat voor de coureurs?

“Ik sprak Nico Hülkenberg in Monaco en hij baalde echt van die lange break, omdat het momentum dan weg is, zeker als je net een goed resultaat hebt gereden. Hij gaf aan dat het zijn weekend was: een snelle ronde in de kwalificatie, en hij wist uit de problemen te blijven en drie rode vlaggen te overleven. Dan wil je dat momentum meenemen. Zo'n sfeer, zo'n vibe voel je dan in je team. Dat je denkt: oké, we zitten op het juiste pad en we pakken nu door. Maar eigenlijk is het omgekeerde ook waar: als je Melbourne snel wil vergeten, wil je net zo goed doorpakken om de slechte smaak weg te spoelen. Dus eigenlijk is het gat voor iedereen te lang. Je hebt net de winterstop gehad, je hebt het seizoen opgestart en dan ben je er gelijk een maand uit. Dat is de Formule 1 niet gewend.”

Sprintraces, wat vind jij daarvan?

“Ik vind het best wel risicovol, zeker na wat we in Melbourne hebben gezien. Ik denk sowieso dat een stratencircuit voor een sprintrace risicovol is. Maar goed, het is natuurlijk wel de Formule 1: living on the edge, kijken waar de grenzen liggen. Het vraagt alleen wel om een andere strategie voor de coureurs, want als je echt risico neemt tijdens een sprintrace – wat je normaal zou doen – dan loop je het risico dat je je auto compleet afschrijft en daarmee gooi je ook de race op zondag weg.”

Formule 1 podium Max Verstappen Sergio Pérez Fernando Alonso
© BrunoPress/Action Press

Is Baku een tof circuit?

“Als we even naar de politiek en mensenrechten kijken, dan vraag ik me af of het wel de plek is om te racen. Aan de andere kant hebben ze wel een heel gaaf circuit uitgetekend door die oude stad. Het wordt zo smal dat het bijna lijkt alsof je er niet doorheen past. Tegelijkertijd heb je een heel snel recht stuk. Daarom vind ik het altijd leuk om te zien hoe de teams proberen balans te vinden in hun set-up. Sommige teams durven risico's te pakken met minder downforce, zodat ze als een speer gaan op het rechte stuk. En er zijn teams die net even wat meer vleugel zetten en goed gaan in het bochtige gedeelte.”

Wie staan er zondag op het podium?

“In Baku moeten we toch wel weer Sergio Pérez, de stratencircuitkoning, erbij halen. Ik denk alleen niet dat hij Max verslaat, ik denk dat Max sneller is. Maar het wordt wel een een-tweetje voor Red Bull. Op dat circuit hebben ze ook eerder al goede resultaten gereden. En voor de spanning en de sensatie zeg ik: Alonso. Hij blijft aanhaken.

Viaplay-uitzendschema

Vrijdag 28 april

  • 1e vrije training: 11.30 uur
  • Kwalificatie: 15.00 uur

Zaterdag 29 april

  • Sprint shootout: 10.30 uur
  • Sprintrace: 15.30 uur

Zondag 30 april

  • Start race: 13.00 uur