Formule 1 PrixPraat met Robert Doornbos: ‘Is drie races in Amerika te veel?'

Oud-coureur en Veronica Superguide-gezicht Robert Doornbos sleept ons dwars door de wereld van de Formule 1. De vijfde race staat voor de deur: het Miami International Autodrome in de Verenigde Staten.

Robert Doornbos
© Veronica Superguide

Er komen steeds meer races bij, hè?

“Het is dit jaar wel een serieus volle kalender! De coureurs hebben het wat dat betreft ‘makkelijker’, omdat zij sneller thuis zijn bij hun gezin en zich kunnen opladen. Maar de teams, de monteurs, die zijn echt wel lang onderweg. Ondanks dat het een carrièrekeuze is, is dat wel pittig. En dan zit je ook nog met dat budgetplafond. Dus zelfs al zou er vanuit de nieuwe Amerikaanse eigenaar, Liberty Global, animo zijn voor meer races, denk ik dat de kalender inmiddels wel aan zijn max zit.”

Is drie races in Amerika niet wat veel?

“Ik had wel verwacht dat er meer races in Amerika bij zouden komen. Gelukkig heeft de race in Miami een hele andere sfeer dan die in Austin, Texas. Bij Las Vegas ligt dat anders, dat is ook een stratencircuit. Dus ja, dan kun je je afvragen of drie races inderdaad niet te veel is. Want sowieso: Formule 1-auto's zijn niet gebouwd voor stratencircuits. Je wil die auto’s kneiterhard door de bocht zien gaan. Dat je denkt: hoe kan dit? Hoe blijft de auto plakken? Dat is de charme!”

Drive to Survive
© Netflix

Wat vinden ze in Amerika nu van de sport?

“Bernie Ecclestone wilde van de Formule 1 de best bekeken sport op aarde maken. Op het WK Voetbal en de Olympisch Spelen na is dat hem ook gelukt. Liberty Global staat er echter anders in. Ze hebben een bepaalde showfactor toegevoegd, bijvoorbeeld door Netflix toegang te gegeven en hen Drive to Survive te laten maken. Ook zijn er nieuwe landen aan de kalender toegevoegd. Zij zien Formule 1 als een businessmodel. En het werkt: de sport wordt in Amerika steeds populairder.”

En die nieuwe circuits in het Midden-Oosten?

“Daar gaat het echt om de hoogste bieder. Een circuit moet wat mij betreft echter wel interessant zijn, een bepaald verhaal hebben. Neem Jeddah. Zij zeggen: ‘Wij willen het snelste stratencircuit worden.’ Als je dat dan kan leveren, dat vind ik waanzinnig gaaf! Maar Bahrein bijvoorbeeld, dat mist wel een beetje charme. Hoe bijzonder is het nou eigenlijk om daar te rijden?”

Wat vind je van de kritiek op die landen?

“Ik zie dat sport verbindt en zorgt voor emotie en passie. Maar natuurlijk, als je ziet hoe moeilijk sommige mensen het in die landen hebben, dan gaat er wel heel veel geld naar dat ene sportmoment. Daarom snap ik ook dat sommige mensen zich afvragen of dat wel nodig is. Het is lastig. Ik geef eerlijk toe: ik weet gewoon niet alles, ik weet niet écht hoe zwaar die mensen het hebben en of ze behoefte hebben aan een beetje lol in hun leven. Daarom probeer ik me er altijd wel een beetje van te distantiëren.”

Formule 1 Monaco podium Max Verstappen
© BrunoPress/The Photo One

Moet de F1 niet meer in Europa blijven?

“Dat is een goede stelling. Dat heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat de Formule 1 oorspronkelijk is ontstaan in Europa. Dus ja, ik vind in ieder geval wel dat je de traditie hier moet eren. En circuits als Monza, Spa en Monaco, die kán je natuurlijk niet van de kalender halen!”

Wat is je favoriete circuit?

Tijdens Jeddah zit ik dus wel echt op het puntje van mijn stoel. Dat ik denk: jullie hebben echt een serieus gaaf circuit gebouwd, waar de waarde van de Formule 1-auto wordt gerespecteerd met de snelheid en de remzones, en waar het talent van de coureur het verschil kan maken. Daarnaast vind ik Zandvoort natuurlijk supercool! Dat geldt sowieso voor oldskool circuits, zoals ook Suzuka. Die blijven altijd waanzinnig om naar te kijken.”

Viaplay-uitzendschema

Vrijdag 5 mei

  • 1e vrije training: 19.30 uur
  • 2e vrije training: 23.00 uur

Zaterdag 6 mei

  • 3e vrije training: 18.30 uur
  • Kwalificatie: 22.00 uur

Zondag 7 mei

  • Start race: 21.30 uur